• Посилання скопійовано

Прогресивна шкала оподаткування зарплат: варіант №2 від «Слуг народу»

У Раді зареєстровано альтернативний законопроект щодо запровадження справедливого прогресивного оподаткування доходів фізичних осіб

Прогресивна шкала оподаткування зарплат: варіант №2 від «Слуг народу»

Нагадаємо, що 16 січня О. Дубінський зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2758 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження справедливої прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб)". Ним він пропонував встановити ставки ПДФО аж до 54%, а саме:

  • до 10 розмірів мінімальної заробітної плати - 18%;
  • понад 10 розмірів мінімальної заробітної плати, але не більше 20 розмірів мінімальної заробітної плати - 36%;
  • понад 20 розмірів місячної мінімальної заробітної плати - 54%.

Проте на цьому варіанти зміни оподаткування ПДФО у нардепів не завершилися. 6 лютого 2020 року у Раді зареєстровано альтернативний законопроект №2758-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження справедливого прогресивного оподаткування доходів фізичних осіб). Його автором є також нардеп зі "Слуг народу" Юлія Діденко.

Цим законопроектом пропонується встановити такі ставки ПДФО:

Розмір доходу

Ставка ПДФО

не більше 1-го розміру мінімальної заробітної плати

10 %

від понад 1-го розміру мінімальної заробітної плати до не більше 5-ти розмірів мінімальної заробітної плати

податок з 1-го розміру мінімальної заробітної плати плюс 15% від суми перевищення бази оподаткування над 1-им розміром мінімальної заробітної плати

від понад 5-ти розмірів мінімальної заробітної плати

податок з 5-ти розмірів мінімальної заробітної плати плюс 20% від суми перевищення бази оподаткування над 5-ма розмірами мінімальної заробітної плати

Таким чином, податкове навантаження дещо зменшиться для всіх категорій працівників. На думку автора законопроекту, це "буде сприяти збільшенню доходів населення після оподаткування та створить дієві економічні стимули для детінізації економіки України в частині зменшення обсягів приховування фактично виплаченої зарплати. Найбільший позитивний ефект відразу відчують низькооплачувані категорії працівників".

У разі прийняття Закон набере чинності з 1 січня 2021 року.

***

Також нагадаємо, що у Раді зареєстровано два законопроекти щодо зміни ставки ПДВ. Про них читайте тут і тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»