• Посилання скопійовано

Помилилися у ідентифікаційному номері ФОПа в ф. №1ДФ: чи буде штраф за виправлення помилки?

За внесення змін до номеру облікової картки платника податку, в т.ч. щодо ФОПа, до податкового агента застосовується відповідальність у розмірі 1020 грн

Помилилися у ідентифікаційному номері ФОПа в ф. №1ДФ: чи буде штраф за виправлення помилки?

Податківці у підкатегорії 103.26 «ЗІР» зазначили, що у разі нарахування (виплати) доходів податковий агент зобов’язаний відобразити в ф. №1ДФ виплачені доходи на користь всіх платників податків, в тому числі виплачені на користь самозайнятих осіб (фізичних осіб – підприємців та осіб, що проводять незалежну професійну діяльність).

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку № 4, дохід, виплачений самозайнятій особі відображається у Податковому розрахунку за ф. №1ДФ за ознакою доходу «157».

Відповідно до п. 119.1 ст. 119 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 2040 гривень.

Передбачені п. 119.1 ст. 119 ПКУ штрафи не застосовуються у випадках, якщо недостовірні відомості або помилки в податковій звітності про суми доходів, нараховані (сплачені) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), виникли у зв’язку з виконанням податковим агентом вимог п. 169.4 ст. 169 ПКУ та були виправлені відповідно до вимог ст. 50 ПКУ.

Штрафи, передбачені п. 119.1 ст. 119 ПКУ, не застосовуються у випадках, якщо помилки щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків у податковій звітності про суми доходів, нараховані (сплачені) на користь платника податків, суми утриманого з них податку були виправлені податковими агентами самостійно, у тому числі протягом 30 календарних днів з дня надходження повідомлень про помилки, виявлені контролюючим органом (п. 119.3 ст. 119 ПКУ).

Враховуючи викладене, у разі подання податковим агентом уточнюючого Податкового розрахунку за ф. №1ДФ, відповідно до якого вилучається помилкова інформація щодо нарахованого доходу на користь однієї фізичної особи – підприємця та вводиться інформація щодо іншої фізичної особи – підприємця, при цьому сума нарахованого та виплаченого доходу не змінюється, тобто вносяться зміни до номеру облікової картки платника податку, то до такого податкового агента застосовується відповідальність передбачена п. 119.1 ст. 119 ПКУ.

 

Від редакції: Зауважимо, що наразі під час карантину податківці не можуть штрафувати за виправлення помилок у ф. №1ДФ. Але це стосується помилок, які було зроблено та виправлено у періоді з березня по останній день строку карантину. Про це ми зазначали тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»