• Посилання скопійовано

Підприємство стало резидентом «Дія.Сіті»: що з ЄСВ, ПДФО та ВЗ?

З 01.09.2022 р. резиденти «Дія.Сіті» мають право виплачувати працівникам зарплату зі застосуванням пільгової ставки 5% ПДФО

Підприємство стало резидентом «Дія.Сіті»: що з ЄСВ, ПДФО та ВЗ?

Резидентом «Дія.Сіті» може бути юрособа, зареєстрована на території України в установленому законодавством України порядку, незалежно від її місцезнаходження та місця провадження господарської діяльності, яка відповідає вимогам, визначеним ч. 1 ст. 5 Закону №1667.

 

ЄСВ

Згідно з ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ, єдиний внесок для платника — резидента «Дія.Сіті», який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним п. 2, 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону №1667, встановлюється:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, — у розмірі мінімального страхового внеску;

б) на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом №1667, — у розмірі мінімального страхового внеску.

Отже, із вищезазначеного робимо висновок, що ЄСВ за кожного найманого працівника резидент «Дія.Сіті» нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної).

Таким чином, якщо підприємство отримало статус резидента «Дія.Сіті» не з початку місяця, то на суму зарплати, нарахованої працівникам у серпні 2022 року, такий резидент нараховує ЄСВ за ставкою 22% на фактично нараховану суму.

Починаючи з 1 вересня 2022 року резидент «Дія.Сіті» на суму зарплати, нарахованої працівникам, нараховує ЄСВ за ставкою 22% від МЗП. Це стосується і прийнятих до штату з 02.09.2022 р. десяти працівників, бо їх приймає на роботу вже резидент «Дія.Сіті» і вони не потрапили в перехідний місяць — серпень 2022 року. Ця інформація також підтверджуватиметься поданим резидентом «Дія.Сіті» повідомленням про прийняття на роботу / укладення гіг-контракту, в якому в графі 5 «Категорія особи» буде зазначено категорію «3» — гіг-спеціалісти за гіг-контрактом із датою початку роботи гіг-спеціалістом у графі 11.

 

ПДФО та ВЗ

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента «Дія.Сіті» визначено п. 170.14-1 ПКУ. Там зазначено, що податковий агент платника податку — спеціаліста резидента «Дія.Сіті» під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платникові податку у зв’язку з трудовими відносинами чи з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом №1667, оподатковує їх за ставкою, визначеною п. 167.2 ПКУ, тобто за ставкою 5%.

Звертаємо увагу: зменшена ставка застосовується за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. Зі суми перевищення платник самостійно доплачує податок за ставкою 18% та подає річну податкову декларацію (пп. 170.14-1.3 ПКУ).

А от ВЗ такий дохід оподатковуватимуть за ставкою 1,5% незалежно від розміру.

Увага! ПДФО за ставкою 5%, встановленою пп. 170.14-1.2 ПКУ, застосовується до доходів платника податку — спеціаліста резидента «Дія.Сіті» з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому юрособа набула статусу резидента «Дія.Сіті».

Таким чином, якщо підприємство отримало статус резидента «Дія.Сіті» не з початку місяця, то суми зарплати (винагороди), нараховані (виплачені) працівникам та гіг-спеціалістам у серпні 2022 року, за такий місяць оподатковує ПДФО за ставкою 18% та ВЗ 1,5%.

Починаючи з 1 вересня 2022 року резидент «Дія.Сіті» зі суми нарахованої заробітної плати працівникам утримує ПДФО за ставкою 5%. Це стосується і прийнятих до штату з 02.09.2022 р. десяти працівників, бо їх приймає на роботу вже резидент «Дія.Сіті» і вони не потрапили в перехідний місяць — серпень 2022 року. Крім того, зі суми нарахованої таким працівникам заробітної плати потрібно утримати ВЗ за ставкою 1,5%. Також, як зазначено вище, така інформація підтверджуватиметься поданим резидентом «Дія.Сіті» повідомленням про прийняття на роботу / укладення гіг-контракту.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»