• Посилання скопійовано

Як розраховувати МПЗ за землю без нормативної грошової оцінки?

МПЗ щодо земельної ділянки, нормативну грошову оцінку якої не проведено, обчислюють за окремою формулою. При цьому тимчасово для розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 роки коефіцієнт «К» застосовується зі значенням 0,04

Як розраховувати МПЗ за землю без нормативної грошової оцінки?

Податківці у підкатегорії 108.02.02 ЗІР зазначили, що мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки, нормативну грошову оцінку якої не проведено, обчислюють за формулою:

МПЗ = НГО x S x К x М/12, де:

МПЗ – мінімальне податкове зобов’язання;

НГО – нормативна грошова оцінка 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю;

S – площа земельної ділянки, гектарах;

М – кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) платника податків;

К – коефіцієнт, що становить 0,05. 

Зазначимо, що тимчасово для розрахунку мінімального податкового зобов’язання за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки коефіцієнт «К» застосовується зі значенням 0,04.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за 2022 рік становить для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – 1,0. Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель у розрізі років, зокрема, становить: 2017 рік – 1,0; 2018 рік – 1,0; 2019 рік – 1,0; 2020 рік – 1,0; 2021 рік – 1,0 (для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги)).

Для отримання інформації щодо нормативної грошової оцінки 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області необхідно звертатися до територіальних органів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»