• Посилання скопійовано

Фізособа-«загальник» отримала безповоротну фіндопомогу: що з оподаткуванням?

Надана безповоротна фінансова допомога не є результатом від здійснення підприємницької діяльності ФОПа. Тому така сума допомоги оподатковується за правилами для оподаткування доходів фізосіб як додблаго

Фізособа-«загальник» отримала безповоротну фіндопомогу: що з оподаткуванням?

У Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що до безповоротної фінансової допомоги згідно з пп. 14.1.257-1 ПКУ відносять: 

  • суму коштів, передану платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладання таких договорів; 
  • суму безнадійної заборгованості, відшкодовану кредитору позичальником після списання такої безнадійної заборгованості; 
  • суму заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності; 
  • основну суму кредиту або депозиту, що надані платнику податків без встановлення строків повернення такої основної суми, за винятком кредитів, наданих під безстрокові облігації, та депозитів до запитання у банківських установах, а також суму процентів, нарахованих на таку основну суму, але не сплачених (списаних). 

Об’єктом оподаткування фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування відповідно до п. 177.2 ПКУ є чистий оподаткований дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця. 

У разі якщо фізична особа – підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, то згідно з п. 177.6 ПКУ такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими законодавством.

Суми безповоротної фінансової допомоги, наданої фізичній особі, включаються до складу оподаткованого доходу як дохід у вигляді додаткового блага, що визначено пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ

Оскільки у цьому випадку надана безповоротна фінансова допомога не є результатом від здійснення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, що проводиться у порядку та за правилами, передбаченими законодавством для такої категорії осіб, то така сума допомоги оподатковується за нормами, встановленими ПКУ для оподаткування доходів фізичних осіб як додаткове благо. 

При цьому пп. 168.1.1 ПКУ визначено, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподаткований дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок зі суми такого доходу за його рахунок за ставкою, визначеною у ст. 167 ПКУ.

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»