• Посилання скопійовано

Фізособа-резидент надає в оренду нерухомість іноземному підприємству: що з ПДФО?

Як оподатковується дохід від надання ФО-резидентом в оренду власного нерухомого майна, яке знаходиться на території України, ЮО-нерезиденту та хто є відповідальним за сплату податків?

Фізособа-резидент надає в оренду нерухомість іноземному підприємству: що з ПДФО?

Податківці у ЗІР розповіли, що порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розд. IV Податкового кодексу (далі – ПКУ), згідно з пп. 162.1.1 якого платником податку на доходи фізичних осіб є фізична особа – резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Оподаткування іноземних доходів встановлено п. 170.11 ПКУ, відповідно до пп. 170.11.1 якого у разі, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію (далі – Декларація), та оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс., визначеною п. 167.1 ПКУ, крім випадків, встановлених ст. 170.11 ПКУ.

Також вказані доходи є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Ставка збору становить 1,5 відс. від об’єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ (пп. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

При цьому під час отримання доходів у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів (п. 164.4 ПКУ).

Відповідно до пп. 168.2.1 ПКУ платник податку, що отримує, зокрема, іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати Декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок (військовий збір) з таких доходів.

Порядок подання Декларації визначено ст. 179 ПКУ.

Декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платника податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ (пп. 49.18.4 ПКУ).

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею Декларації (п. 179.7 ПКУ).

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»