• Посилання скопійовано

У Нацстратегії доходів відсутні заходи щодо оподаткування надходжень на картку фізосіб, – Мінфін

Мінфін підкреслив, що фраза про вимоги щодо "оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності" відображає загальні принципи оподаткування, які вже і так існують у діючому ПКУ

У Нацстратегії доходів відсутні заходи щодо оподаткування надходжень на картку фізосіб, – Мінфін

Національна стратегія доходів України – це комплексний та структурований документ, який потрібно читати уважно. Будь-який захід, що планується до впровадження, підкріплено описом проблематики як обґрунтування необхідності кожної реформи. Мінфін наголошує, що у тексті Нацстратегії відсутні заходи щодо оподаткування надходжень на картку фізичної особи.

Некоректні висновки з цього питання могли бути зроблені на основі інформації з розділу 4.3.1 «Реформа спрощеної системи оподаткування»:

«Всі доходи фізичних осіб, отримані поза межами підприємницької діяльності, крім тих, що прямо передбачені Податковим кодексом України, підлягатимуть оподаткуванню за загальною ставкою податку на доходи фізичних осіб, передбаченою Податковим кодексом України».

 Насправді це означає, що:

  1. У тексті відсутні  слова про «будь-які надходження на картку фізособи».
  2. Фраза про вимоги щодо «оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності» відображає загальні принципи оподаткування, які вже і так існують у діючому податковому законодавстві (у розділі IV чинної редакції Податкового кодексу України).

Важливо зауважити: будь-яка реформа податкової політики вимагає напрацювання детальних змін до податкового законодавства. Жодна фундаментальна реформа (особливо така складна, як зміна правил оподаткування доходів фізичних осіб) просто неможлива без обговорень із громадськістю, бізнесом, відповідними органами влади. Мало того, як зазначено у нацстратегії, подібні зміни можуть бути запроваджені не раніше року, наступного за тим, в якому вважатимуться виконаними заходи щодо забезпечення конфіденційності та захисту даних у системах ДПС (у тому числі інформації, одержаної від платників податків та податкових агентів).

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»