• Посилання скопійовано

Навіщо планують відкрити ДПС доступ до банківських рахунків українців за Нацстратегією?

Мінфін планує запровадити загальне декларування доходів за прикладом країн Балтії. Мається на увазі, що ДПС самостійно декларуватиме доходи платника податків на основі банківських даних і лише потім погоджуватиме це з ним

Навіщо планують відкрити ДПС доступ до банківських рахунків українців за Нацстратегією?

Южаніна у своєму Телеграм-каналі підкреслила, що Міністерство фінансів планує запровадити загальне декларування доходів за прикладом країн Балтії. Мається на увазі, що ДПС самостійно декларуватиме доходи платника податків на основі банківських даних і лише потім погоджуватиме це з ним.

Таке пояснення зробила заступниця міністра фінансів Світлана Воробей під час обговорення НСД: «Декларування стає просто погодженням того, що розрахувала податкова. І це буде шлях до загального декларування».

Для реалізації такого підходу податкова має отримати доступ до даних із банківських рахунків.

У Мінфіні не вважають це порушенням банківської таємниці.

«Ми не намагаємося скасувати банківську таємницю. Стратегія спрямована на те, щоб надати додаткові можливості податковій бачити доходи, які належить оподаткувати, але обмежити можливості додаткового тиску на бізнес у зв'язку з отриманням цього інструменту», - розповідає С. Воробей.

Крім того, в Національній стратегії доходів для реалізації майже всіх «реформ» робиться ключова ставка на розширення повноважень податкових органів щодо доступу до інформації про рух коштів на банківських рахунках платників податків.

Це стосується і вдосконалення роботи з погашення податкового боргу.

Протягом 2025 – 2027 років планується розробка змін до законодавства та підзаконних нормативно-правових актів щодо:

  • надання податковим органам прав та обов’язків щодо пріоритезації погашення податкового боргу платників податків;
  • надання можливості погашення (стягнення) податкового боргу за рішенням керівника органу ДПС без рішення суду;
  • посилення адміністративних повноважень податкових органів щодо погашення податкового боргу, арешту рахунків (майна) без рішення суду;
  • збільшення строку давності для стягнення податкового боргу з 3 до 6 років;
  • запровадження обов’язкового електронного листування з платниками щодо податкового боргу та його стягнення;
  • запровадження безтермінової дії платіжної інструкції (до повного погашення податкового боргу);
  • розкриття для органів ДПС банківської таємниці про наявність та рух коштів на рахунках.

"Отже, враховуючи, що в Стратегії  декларується підвищення рівня дотримання податкового законодавства платниками податків, стає очевидним, що такі інструменти для удосконалення роботи з погашення податкового боргу є дуже небезпечними як для бізнесу, так і для громадян.

У Стратегії зазначено, що основна кількість боржників (95%, або 3,5 млн осіб) — це фізичні особи, з них 70% — це ті, хто ніколи не здійснював підприємницьку діяльність, тобто прості громадяни.

І якщо бізнес ще має шанси (які теж вартують і ресурсів, і часу) захистити себе від свавілля податківців, то от громадяни точно потраплять під прес «відновленої» податкової", - підкреслила нардеп.

Всі новини на тему нацстратегії доходів читайте за посиланням.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»