• Посилання скопійовано

Зміни для ФОПів – роздрібних торговців пальним: аналіз Закону №4015

Закон №4015 вже прийнятий Верховною Радою, але ще на підписі у Президента. Доки чекаємо на підпис, розглянемо одну з новацій цього законопроєкту – авансові внески з ПДФО для ФОПів – торговців пальним

Зміни для ФОПів – роздрібних торговців пальним: аналіз Закону №4015

Загальні моменти

Законопроєктом №11416-д (який після його підписання Головою ВРУ отримав статус закону і номер 4015) запроваджено авансовий внесок з ПДФО для ФОПів на загальній системі, які торгують пальним вроздріб. Відповідні зміни внесено до п. 177.5 ПКУ: змінено редакцію пп. 177.5.1, 177.5.3, п. 177.10 ПКУ, додано новий пп. 177.5.1-1 ПКУ та у розділі ХХ «Перехідні положення» додано новий п. 34. З’ясуємо, як саме справлятиметься цей авансовий внесок.

Звертаємо увагу: юридичних осіб це не стосується, тому що вони не є платниками ПДФО. Для них передбачено відповідний авансовий внесок з податку на прибуток.

За діючими нині правилами пп. 177.5.1 ПКУ всі ФОПи на загальній системі сплачують щоквартальні авансові платежі до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня, авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується. Тепер запроваджується щомісячний авансовий внесок тільки для тих ФОПів, які торгують пальним вроздріб, і при цьому ці ФОПи звільняються від сплати щоквартальних авансових платежів.

Звертаємо увагу, що квартальні аванси з ПДФО називаються авансовими платежами, а щомісячні аванси роздрібних торговців пальним – авансовими внесками. Різниця суттєва і полягає у порядку визначення їх суми та у строках сплати:

  • авансові платежі ФОП розраховує самостійно згідно з фактичними даними обліку доходів і витрат, тобто сума авансового платежу залежить від результатів роботи ФОПа у звітному кварталі. Немає чистого доходу – немає й авансового платежу. Авансові платежі сплачуються після закінчення 1, 2 та 3 кварталу до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня;
  • авансові внески визначено у твердій сумі – 30, 45 або 60 тис. грн за кожне місце роздрібної торгівлі пальним і сплачуються до закінчення поточного місяця не пізніше 20 числа. Авансові внески сплачуються незалежно від того, чи був чистий дохід від роздрібного продажу пального у поточному місяці, чи ні.

Далі про все це – докладніше.

 

Хто сплачуватиме новий авансовий внесок з ПДФО?

Щомісячний авансовий внесок сплачуватимуть ФОПи, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним, за кожне місце роздрібної торгівлі пальним, інформацію щодо якого внесено до Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального станом на перше число поточного місяця. Тобто ФОПи, які торгують пальним вроздріб на АЗС або скрапленим газом у балонах зі спеціалізованого транспортного засобу, мають ліцензію на роздрібну торгівлю пальним і зареєстровані як платники акцизного податку, які реалізують пальне (пп. 212.1.15 ПКУ).

У ст. 1 Закону №3817 місце роздрібної торгівлі пальним визначено так: це «об’єкт нерухомого майна або єдиний (цілісний) майновий комплекс, на території якого розташоване технологічне обладнання, призначене для приймання, зберігання та роздрібної торгівлі пальним, який належить суб’єкту господарювання на праві власності або користування; нафтоналивний несамохідний морський/річковий бункерувальник (далі – бункерувальник); спеціалізований транспортний засіб для перевезення балонів зі скрапленим вуглеводневим газом, з якого здійснюється роздрібна торгівля скрапленим вуглеводневим газом у балонах для побутових потреб населення та інших споживачів. Місце роздрібної торгівлі пальним вважається місцем зберігання пального, якщо зберігання пального здійснюється за таким місцем роздрібної торгівлі пальним». Як правило, ФОПи ведуть роздрібну торгівлю пальним через АЗС або скрапленим газом у балонах за допомогою спеціалізованого транспортного засобу (далі – спеціалізовані ТЗ).

Для цілей справляння авансових внесків скрапленим газом слід вважати пропан або суміш пропану з бутаном, скраплений газ природний, інші гази, за кодами згідно з УКТ ЗЕД 2711 11 00 00, 2711 12 11 00, 2711 12 19 00, 2711 12 91 00, 2711 12 93 00, 2711 12 94 00, 2711 12 97 00, 2711 13 10 00, 2711 13 30 00, 2711 13 91 00, 2711 13 97 00, 2711 14 00 00, 2711 19 00 00 та/або обліковуються в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового за умовним кодом 2711 у літрах, приведених до температури 15 °С.

Якщо на перше число поточного місяця інформацію про такі місця роздрібної торгівлі пальним внесено до Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального, то за цей місяць потрібно сплатити авансовий внесок. Приміром, якщо ФОП стабільно торгує пальним вроздріб, то на кожне перше число місяця для нього виконуватиметься ця умова і він сплачуватиме авансовий внесок за цей місяць. Якщо ФОП припинить таку діяльність у якомусь місяці, за цей останній місяць також потрібно буде сплатити авансовий внесок, адже на перше число інформація про його АЗС або транспортні засоби була в Єдиному реєстрі ліцензіатів та місць обігу пального.

 

Який розмір щомісячного авансового внеску?

Авансовий внесок сплачується за кожне місце роздрібної торгівлі пальним у твердій сумі в таких розмірах:

  • 30 тис. грн – для місця роздрібної торгівлі пальним, на якому здійснюється реалізація виключно скрапленого газу. Зокрема, це стосується АЗС, на яких реалізується виключно скраплений газ, та спеціалізованих ТЗ;
  • 45 тис. грн – за кожне місце роздрібної торгівлі пальним, на якому здійснюється реалізація кількох видів пального і при цьому частка реалізації скрапленого газу в літрах, приведених до температури 15 °C, у загальному обсязі реалізованого протягом попереднього місяця пального становить 50 і більше відсотків;
  • 60 тис. грн за кожне місце, для якого не виконуються дві вищенаведені умови.

Щоб визначити, який авансовий внесок сплачувати – 45 тис. грн чи 60 тис. грн, щомісяця потрібно аналізувати обсяги продажу пального за попередній місяць на конкретному місці торгівлі в літрах, приведених до температури 15 °C. Якщо більше половини такого обсягу становить скраплений газ, в поточному місяці потрібно буде сплатити 45 тис. грн, якщо менше половини – то 60 тис. грн.

 

У які строки слід сплачувати щомісячний авансовий внесок та які санкції за прострочення сплати?

Авансові внески з ПДФО сплачуються щомісяця, не пізніше 20 числа поточного місяця, і на цю дату вони вважаються узгодженим грошовим зобов’язанням. А це означає, що за несвоєчасну сплату авансових внесків настає відповідальність.

У разі якщо ФОП не сплачує узгоджену суму авансового у ці строки, до нього застосовується штраф згідно зі ст. 124 ПКУ:

  • при затримці до 30 к.дн. включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 5% погашеної суми податкового боргу;
  • при затримці більше 30 к.дн., наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу.

 

Які правила ведення обліку доходів ФОПа та авансових внесків?

Авансові внески є невід’ємною частиною податку на доходи фізичних осіб. А це означає, що вони мають зараховуватись у рахунок сплати ПДФО за підсумками річного декларування. Проте є нюанси.

За підсумками року ФОП проводить остаточний розрахунок ПДФО і при цьому враховує сплачені авансові платежі та авансові внески, якщо факт сплати підтверджений документально. Але є різниця у врахуванні платежів та внесків.

Авансові платежі зменшують річну суму ПДФО до сплати. Якщо авансових платежів сплачено більше, ніж нараховано податку за підсумками року, сума переплати переноситься на наступний рік або її можна повернути як переплату за правилами, передбаченими ст. 43 ПКУ.

Авансові внески, сплачені ФОПами – роздрібними торговцями пальним, теж враховуються у зменшення річної суми ПДФО, але сума перевищення внесків над сумою ПДФО на наступний рік не переноситься і поверненню не підлягає.

Якщо ФОП продає не тільки пальне у місці його роздрібного продажу (це головним чином стосується АЗС), а ще й алкогольні напої, тютюн, а також непідакцизні товари, надає послуги тощо, то він повинен вести окремий облік доходів і витрат від діяльності:

  • з роздрібної торгівлі пальним; 
  • з роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, яка здійснюється за адресою місця роздрібної торгівлі пальним;
  • інші види діяльності.

 

Коли починають застосовуватися ці зміни?

Правила справляння авансових внесків з ПДФО почнуть застосовуватися з першого числа місяця, в якому набере чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у період дії воєнного стану», – тобто заднім числом, як і обіцяли. Наприклад, якщо цей закон набере чинності у жовтні 2024 року, то авансовий внесок потрібно буде сплатити вже за жовтень. 

Після набрання чинності законом ФОПи повинні з’ясувати свій стан на 1 число місяця, в якому закон набере чинності: чи ведуть вони роздрібну торгівлю пальним станом на цю дату, чи мають роздрібні ліцензії на торгівлю пальним, чи внесено інформацію щодо місць роздрібної торгівлі пальним до Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального.

Звертаємо увагу ФОПів, у яких на АЗС може бути 50% обсягу продажів скрапленого газу: їм потрібно вже зараз проаналізувати обсяги продажів скрапленого газу та іншого пального за попередній місяць (зараз треба переглянути інформацію за вересень 2024 року), щоб знати, яку суму авансового внеску сплачувати за ту чи іншу АЗС у жовтні (якщо закон набере чинності у жовтні). І відповідно, якщо закон набере чинності не у жовтні, а приміром, у листопаді 2024 року, відповідний аналіз потрібно буде провести за даними жовтня і т.д.

Для сплати авансових внесків з ПДФО за перший місяць дії нових правил передбачено особливий строк сплати: 20 к.дн. з дати набрання чинності Законом №4015. Таке грошове зобов’язання у вигляді авансового внеску вважається узгодженим у момент його виникнення в останній день цього особливого строку.

УВАГА! Територіальні податківці оприлюднили нові рахунки для сплати ВЗ та авансових внесків для торговців пальним. Про це ми писали тут.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»