• Посилання скопійовано

Митні платежі при імпорті сплачує сам власник товарів: цей обов'язок не делегується

Юридична особа -- власник вантажу, що ввозиться в Україну, на сьогодні не має можливості сплатити відповідні митні платежі, що їх належить сплачувати при імпорті. Запитання: чи може інша компанія (майбутній покупець товару, що ввозиться) сплатити всі належні митні платежі за власника? Якщо так, то чи потрібно додатково це оформлювати угодами тощо?

Відповідно до статті 293 Митного кодексу України особою, на яку покладається обов'язок зі сплати митних платежів, є декларант. Якщо декларування товарів здійснюється особою, уповноваженою на це декларантом, на таку особу покладається обов'язок зі сплати митних платежів солідарно з декларантом.
Згідно зі статтею 276 цього Кодексу платниками мита є особи, які ввозять товари на митну територію України чи вивозять їх з митної території України у порядку та на умовах, установлених цим Кодексом.
Відповідно до статті 15 ПКУ платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їхні відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з ПКУ або податковими законами, і на яких покладено обов'язок зі сплати податків та зборів згідно з ПКУ.
Відповідно до положень підпункту 180.1.3 статті 180 та підпункту 14.1.139 статті 14 ПКУ платником ПДВ є будь-яка особа (юридична особа, фізична особа, фізична особа -- підприємець), яка ввозить товари на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню.
Згідно з підпунктом 212.1.2. статтею 212 ПКУ платником акцизного податку є особа -- суб'єкт господарювання, яка ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України.
Враховуючи вищевикладене, при здійсненні митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України, митні платежі підлягають сплаті саме власником цих товарів.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»