• Посилання скопійовано

Іноді і ДПС має право на таємниці

Лист ДПСУ від 21.11.2012 р. №2792/0/141-12/С/15-0314

Іноді і ДПС має право на таємниці

Нещодавна ми озвучили нашу позицію з приводу категоричної відмови ДПСУ оприлюднювати свій внутрішній наказ. Незважаючи на те, що відповідно до формули наведеної в цьому таємному документі, перевіряючі донараховують зобов’язання з податку на прибуток. Детальніше: «ГНС доначисляет обязательства по секретному приказу и отказывается его обнародовать»

Цього разу, подібний запит надійшов до ДПСУ з приводу надання копії наказу ДПСУ від 19.06.2012 р. №522 щодо порядку обробки податкових декларацій з ПДВ, за якими задекларовано від'ємне значення та/або бюджетне відшкодування ПДВ (далі - наказ №522). ДПСУ відмовляється надавати копію наказу №522, посилаючись на те, що документ є внутрішнім.

Отже, відмова в оприлюдненні Наказу №522 має ту саму причину, що і попередня - службова таємниця.

Але цього разу ми згідні з ДПС.  Заради справедливості та кращого розуміння ситуації роз’яснімо нашу позицію.

По-перше, вимагати копію будь-якого документу платник податків може лише в тому разі, коли податковий орган, спираючись на його приписи, визначає (розраховує) такому платнику грошове зобов’язання з податку (в акті перевірки) всупереч норм ПКУ. І далі – приймає податкове повідомлення-рішення зі штрафом.

Тому, поки Наказ №522 носить внутрівідомчий характер та не встановлює нових або не змінює діючі права та обов’язки платників податків, ДПС має право не ознайомлювати всіх бажаючих з його змістом, навіть на офіційний запит про надання публічної інформації.

По-друге, ДПСУ інформує, що стосовно порядку обробки звітності з ПДВ платнику податків слід керуватись іншими документами:

- Порядок визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ (наказ Мінфіну від 21.09.2011 №1178)

Перелік достатніх підстав, які надають податковим органам право на проведення документальної позапланової виїзної перевірки платника податку на додану вартість для визначення достовірності нарахування бюджетного відшкодування такого податку (Постанова КМУ від 27.12.2010 р. №1238)

Порядок взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість (Постанова КМУ від 17.01.2011 р. №39).

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»