• Посилання скопійовано

Зміни в оподаткуванні лікарських засобів та виробів медпризначення

Антикризовим Законом передбачається введення ставки ПДВ у розмірі 7 % на операції з постачання такої продукції

Зміни в оподаткуванні лікарських засобів та виробів медпризначення

Прийняття даної норми зумовлено тим, що відсутність ПДВ на імпортовані лікарські засоби та вироби медичного призначення створювала нерівні умови для вітчизняних виробників у порівнянні з виробниками імпортованих лікарських засобів та виробів медичного призначення за рахунок отримання останніми відшкодування ПДВ при експорті продукції в Україну.

Це призвело до неконкурентоспроможності цін на ліки та вироби медичного призначення вітчизняних виробників у порівнянні із цінами закордонних виробників. Останнє пов'язано з тим, що всі витрати вітчизняних виробників, що містять ПДВ, збільшували собівартість та відповідно ціни на продукцію.

Питання запровадження ПДВ на операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення у розмірі 7 % за ініціативи Держпідприємництва України у 2013 році неодноразово обговорювалося із представниками фармацевтичної галузі. Дана пропозиція була підтримана.

Довідково: Світова практика свідчить, що ПДВ на лікарські засоби та вироби медичного призначення діє у багатьох країнах, наприклад, в Австралії, Болгарії - на рівні 20 %, у Данії, Швеції, Норвегії його рівень становить 25 %. Одночасно в цих країнах діє система компенсації вартості придбаних лікарських засобів (у тому числі компенсації ПДВ) за рахунок держави, що нівелює негативні соціальні наслідки.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»