• Посилання скопійовано

Виправляємо помилку в податковій накладній шляхом подання розрахунку коригування

Фахівці ДФС роз’яснили, як виправити помилки у податковій накладній шляхом подання розрахунку коригування, а також нюанси реєстрації таких розрахунків в ЄРПН

Виправляємо помилку в податковій накладній шляхом подання розрахунку коригування

ДФСУ у листі від 17.02.2015 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17 роз’яснила, як виправити помилки у податковій накладній шляхом подання розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної:

 - Помилка в реквізитах податкової накладної, складеної як до, так і після 01.01.2015 р. У розрахунку коригування всі правильно заповнені реквізити ПН потрібно повторити, а реквізит, в якому допущено помилку, заповнити без помилок. При цьому графи 1-13 залишаються пустими.

 - Помилка в номері чи даті. Не можна виправити шляхом подання Розрахунку коригування.

 - Помилка в ІПН контрагента (вказано номер іншого контрагента). Може бути виправлена шляхом складання двох розрахунків коригування:

·        в першому розрахунку коригування реквізити заголовної частини переносяться з податкової накладної з помилкою, а обсяг операції з постачання товарів/послуг та інші показники табличної частини заповнюються зі знаком "–";

·        в другому розрахунку коригування реквізити заголовної частини вказуються без помилок, а обсяг операції з постачання товарів/послуг та інші показники табличної частини заповнюється зі знаком "+".

Окрім того, податківці також нагадують порядок реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, який запроваджується з 01.02.2015 р..

Так, розрахунок, складений постачальником товарів (послуг) до податкової накладної, яка видана їх отримувачу – платнику податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

·        постачальником (продавцем) товарів (послуг), якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

·        отримувачем (покупцем) товарів (послуг), якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг) їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу. При цьому постачальник товарів (послуг) має право зменшити суму ПЗ за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРПН отримувачем.

Розрахунок коригування до податкових накладних, складених після 1 січня 2015 року, які не видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягають реєстрації в ЄРПН незалежно від того, збільшується чи зменшується сума операції в результаті коригування.

Розрахунок коригування до податкової накладної, у якій допущена помилка в ІПН контрагента (вказано номер іншого контрагента), підлягає реєстрації контрагентом покупцем – платником податку, номер якого помилково вказаний в ПН.

Якщо платник податку після 1 січня 2015 року складає розрахунок коригування до податкової накладноїскладеної до 1 січня 2015 року, на суму ПДВ, що не перевищувала 10 тис. грн та не підлягала реєстрації в ЄРПН, і сума податку після проведення коригування не досягає обсягу 10 тис. гр., то такі розрахунок та податкова накладна реєстрації в ЄРПН не підлягають. При цьому такий розрахунок коригування може бути складено платником податку у паперовій формі та включено до декларації з ПДВ за звітний період, на який припадає дата складання розрахунку коригування. Цей паперовий розрахунок коригування може бути включений покупцем до ПК відповідного звітного періоду.

Якщо ж платник податку після 1 січня 2015 року до податкової накладної, складеної до 1 січня 2015 року, на суму ПДВ, що не перевищувала 10 тис.грн. та не підлягала реєстрації в ЄРПН, складає розрахунок коригування, і сума податку після проведення коригування перевищує обсяг в 10 тис .грн, то такі розрахунок та ПН підлягають реєстрації в ЄРПН. При цьому в ЄРПН спочатку реєструється податкова накладна, а після неї розрахунок коригування в електронній формі.

Розрахунки коригування, складені після 1 січня 2015 року до податкової накладної, складеної до 1 січня 2015 року, у випадках, якщо вони підлягають реєстрації в ЄРПН, реєструються в ЄРПН постачальником, а не покупцем, незалежно від того, збільшується чи зменшується сума операції в результаті коригування.

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»