• Посилання скопійовано

Погашення податкового боргу з ПДВ за результатами уточнюючого розрахунку

ДФС нагадала порядок подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ та зауважила, що в ІКПП платника ПДВ відображається борг за результатами подання уточнюючого розрахунку

Погашення податкового боргу з ПДВ за  результатами уточнюючого розрахунку

Порядок внесення змін до податкової звітності 

Порядок внесення змін до податкової звітності визначено розділом IV Порядку №21. Так, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податку самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання уточнюючого розрахунку.

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

Не може бути зменшена сума податкових зобов'язань, яка не була сплачена до бюджету в минулих звітних (податкових) періодах, у зв'язку з повним або частковим списанням податкового боргу.

 

Алгоритм подання та  заповнення уточнюючого розрахунку 

Алгоритм подання та  заповнення уточнюючого розрахунку визначено розділом VI Порядку №21.

Уточнюючий розрахунок  (далі - УР) може бути поданий у спосіб, визначений в абзаці четвертому п. 50.1 ПКУ.

У графі 4 УР відображаються відповідні показники декларації звітного періоду, що виправляється. У разі якщо до декларації за цей звітний період раніше вносилися зміни, у графі 4 відображаються відповідні показники графи 5 останнього УР, який подавався до декларації звітного (податкового) періоду, що виправляється.

У графі 5 УР відображаються відповідні показники з урахуванням виправлення.

У графі 6 відображається сума помилки (абсолютне значення).

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний сплатити штраф, нарахований відповідно до абзацу четвертого п. 50.1 ПКУ. Сума нарахованого штрафу відображається у графі 6 рядка 18.3.

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до УР повинні бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

Про заповнення граф УР також розглядалося у аналітиці>>>

 

Виникнення боргу з ПДВ на підставі уточнюючого розрахунку

З врахуванням вимог п. 22. розд. ІІІ Порядку №21 податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податку, вважається узгодженим з дня подання декларації до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податку. У зв’язку з несплатою узгодженого податкового зобов’язання, задекларованого в УР, в ІКПП платника виникає борг з ПДВ.

 

Використання від’ємного значення з ПДВ для погашення боргу

Податківці у листі від 30.08.2016 р. №1992/10/10-36-12-02  зазначили, що від'ємне значення податку не відображається в ІКПП платника. А тому таке від’ємне значення не має статусу передплати податку та може бути використане тільки за напрямами, наведеними у п. 200.4 ПКУ

Нагадаємо, що від’ємне значення ПДВ може бути враховано у зменшення суми податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200-1.3 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації.

За рахунок такого від’ємного значення платник ПДВ не може сплатити визначене податкове зобов’язання з ПДВ та штраф у розмірі 3% від суми ПЗ за результатами складання уточнюючого розрахунку.  Адже відповідно до абз. «а» абз. 4 п. 50.1 ПКУ їх потрібно перерахувати до бюджету в момент подання уточнюючого розрахунку. Докладніше >>

Якщо платник ПДВ не перерахує до бюджету в момент подання уточнюючого розрахунку суму ПЗ з ПДВ та штраф, у такому разі він має право погасити ці суми за рахунок від’ємного значення. Але при цьому на платника ПДВ накладається ще один штраф вже відповідно до п. 126.1 ПКУ, який потрібно буде сплатити до  бюджету.  

Тож кожен платник ПДВ має обрати свій шлях щодо погашення боргу з ПДВ, який виник за результатами подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»