• Посилання скопійовано

Постачання медичних послуг - коли є об’єктом оподаткування ПДВ?

Виплата страхових платежів не є об’єктом оподаткування ПДВ, а постачання медичних послуг застрахованій особі, оплата за які здійснюється страховою компанією, є об’єктом оподаткування ПДВ

Постачання медичних послуг - коли є об’єктом оподаткування ПДВ?

ДФСУ у листі від 20.01.2017 р. №1116/6/99-99-15-03-02-15 зазначила: оскільки страхові компанії (страховики) здійснюють операції з постачання послуг із страхування, які не є об’єктом оподаткування ПДВ, то виплата страхових платежів також не є об’єктом оподаткування ПДВ. При цьому операція з отримання таких страхових платежів чи операція з їх виплати не змінює суму податкового кредиту або податкових зобов’язань з ПДВ ні у застрахованої особи, ні у страхової компанії (страховика).

Водночас операція платника податку (закладу охорони здоров’я, що має ліцензію на їх постачання) з постачання медичних послуг фізичній особі (застрахованій особі), оплата (страховий платіж) за які здійснюється страховою компанією, є об’єктом оподаткування ПДВ.

Отже, якщо операція з постачання медичних послуг здійснюється платником податку — закладом охорони здоров’я, що має ліцензію на їх постачання, і такі медичні послуги:

  • відсутні у переліку, визначеному в абзацах «а»-«о» пп. 197.1.5 ПКУ - така операція звільняється від оподаткування ПДВ;
  • наявні у переліку, визначеному в абзацах «а»-«о» пп. 197.1.5 ПКУ, - така операція оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку з нарахуванням ПЗ з ПДВ за основною ставкою.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»