• Посилання скопійовано

Експорт товарів: нарахування ПДВ та визнання доходу

Підприємства, які займаються ЗЕД-операціями при експорті товарів, завжди хвилює питання щодо дати виникнення податкових зобов'язань з ПДВ, а також дати визнання доходу за ним. Про це й поговоримо у аналітиці

Експорт товарів: нарахування ПДВ та визнання доходу

Виникнення ПЗ з ПДВ

Правила нарахування ПДВ за експортними операціями податківці зазначили у своєму листі від 25.04.2017 р. № 8845/6/99-95-42-03-15.

Насамперед вони нагадали, що згідно з п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ за операціями з експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства.

Що саме є датою оформлення митної декларації, податківці розповідали неодноразово. Наприклад тут і тут вони вказують, що датою оформлення є дата завершення процедури митного оформлення експортної операції, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу на всіх аркушах такої декларації відбитку особистої номерної печатки, а в разі електронного декларування – за фактом засвідчення електронним цифровим підписом посадової особи митного органу електронної митної декларації після перетворення її у візуальну форму.

Такої ж думки податківці дотримуються й у коментованому листі. При цьому ґрунтуються вони на нормах ст. 248 та 255 МКУ. Не забули податківці й про Положення про митні декларації. Саме  п. 16 Положення №450 деталізовано, коли митна декларація на паперовому носії та у електронній формі вважається оформленою.

За цією ж датою експортер має скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН. Про особливості складання ПН читайте тут>>

 

Коли товари вважаються вивезеними

Також у коментованому листі податківці наводять норму п. 195.1 ПКУ, якою встановлено порядок застосування ставки ПДВ у розмірі 0% при вивезенні товарів за межі митної території України.

Нагадаємо, що товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене (в порядку, визначеному КМУ), митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України.

Але роз’яснення, як саме має відбуватися таке підтвердження, у коментованому листі податківці не наводять. Свого часу ДФС у Чернігівській області у листі від 28.10.2016 р. №3478/10/25-01-12-01-09 зазначила, що для підтвердження нульової ставки ПДВ експортеру достатньо мати митну декларацію, оформлену відповідно до вимог Митного кодексу України. Ми писали про це тут>>

Надавати таку митну декларацію разом з декларацією з ПДВ потрібно лише тим експортерам, які здійснювали вивезення товарів не з використанням електронної митної декларації (це норма п. 13 Порядку № 21). 

Але пізніше ДФС у Чернігівській області свою думку змінила (див. лист від 21.04.2017 р. №1493/10/25-01-12-01-09).

Відповідно до п. 30 Положення №450 вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі експорту підтверджується:

  • митною декларацією, заповненою у звичайному порядку,
  • або додатковою декларацією,
  • а також повідомленням про фактичне вивезення товарів за межі митної території України.

Тому у цьому листі ДФС у Чернігівській області наголошує, що саме із повідомлення про фактичне вивезення товарів за межі митної території України підприємство може встановити дату фактичного вивезення за межі митної території України товарів.

І у загальному висновку податківці говорять, що підтвердженням щодо вивезення товарів є митна декларація та повідомлення.

Таке повідомлення про фактичне вивезення товарів за межі митної території України містить відомості про кількість та номери у митній декларації товарів, вивезених за межі митної території України, дату їх фактичного вивезення, а в разі митного оформлення товарів за електронною митною декларацією - також відомості про номер митної декларації.

Процедура отримання платником у Держмитслужби повідомлення про фактичне вивезення товарів за межі митної території України описана у п. 31 та п. 32 Постанови №450, і залежить від того, яку форму має митна декларація: електронну чи паперову.

 Для одержання повідомлення про фактичне вивезення товарів за межі митної території України декларант, який здійснив операцію з вивезення товарів, або уповноважена ним особа, повинні звернутися до митного органу, яким оформлено відповідну митну декларацію, із заявою довільної форми.

 

Дата визнання доходу за експортними операціями

Звісно, що для підприємців та юросіб-"єдинників", в яких датою отримання доходу є дата отримання виручки від реалізації товарів, дата експорту таких товарів немає великого значення (ані з метою оподаткування єдиним податком, ані ПДФО та військовим збором).

А ось для юросіб на загальній системі оподаткування зазначимо наступне.

Оскільки податківці не уповноважені надавати роз’яснення щодо ведення бухобліку, то питання визнання доходу в їх роз’ясненнях не наводиться. Нагадаємо, що для тих юросіб, які ведуть бухоблік за національними стандартами, визнання доходу в обліку встановлено П(С)БО 15.

Згідно з п. 8 П(С)БО 15 дохід від реалізації товарів  визнається, якщо:

— покупцю передано всі ризики та вигоди, пов’язані з правом власності на товар;

— продавець не здійснює управління та контроль за реалізованим товаром;

— сума доходу може бути достовірно визначена;

— є впевненість, що в результаті операції станеться збільшення економічних вигід підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Мінфін у листі від 03.03.2007 р. №31-34000-20-10/4345 вказує, що контроль над активом, як правило, супроводжується правом власності на нього. Найчастіше втрата контролю за реалізованим товаром відбувається в момент фізичного відвантаження товару покупцю (перевізнику покупця). Момент переходу ризиків та вигод, пов’язаних з правом власності, слід визначати виходячи з умов постачання ІНКОТЕРМС, визначених в ЗЕД-контракті.

Тож при нарахуванні ПЗ з ПДВ  дохід буде виникати тільки у випадку, коли на дату оформлення митної декларації виконуються всі умови, передбачені  п. 8 П(С)БО 15. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»