• Посилання скопійовано

Списання втрат зерна під час транспортування: що з ПДВ та як бути з нормами природного убутку?

Чи виникає податкове зобов'язання з ПДВ при списанні втрат продукції (зерна) під час транспортування? Як бути з нормами природного убутку зерна під час транспортування? Про це розповіли податківці у новому листі

Списання втрат зерна під час транспортування: що з ПДВ та як бути з нормами природного убутку?

Чи виникає податкове зобов'язання з ПДВ при списанні втрат продукції (зерна) під час транспортування? 

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 03.11.2017 р. №2502/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначила:  якщо підприємством здійснюється списання втрат, що виникли при транспортуванні продукції (зерна), така продукція (зерно) не може бути використана у межах господарської діяльності підприємства.

При цьому, якщо під час придбання продукції (зерна) суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту, то підприємство відповідно до п. 198.5 ПКУ повинно не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається її списання, скласти і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну та здійснити нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за основною ставкою виходячи із вартості придбання такої продукції (зерна).

 

Як бути з нормами природного убутку зерна під час транспортування? 

Раніше податківці заявляли, що оскільки нестачі ТМЦ  в межах норм природного убутку включаються до складу витрат, тобто використовуються у господарській діяльності, то визначати умовний продаж таких ТМЦ слід тільки в сумі понаднормативних втрат (лист ДФС у м. Києві від 17.02.2017 р. №3559/10/26-15-14-05-04-22). 

Так, Норми природного убутку окремих видів вантажів при перевезеннях автомобільним транспортом  затверджені Постановою Держпостачу СРСР від 02.06.1986 р.  №63. Ці норми діють і зараз. А ось норми природного убутку зерна під час перевезення у вагонах-зерновозах, встановлені Постановою Держпостачу СРСР від 18.12.1987 р.  №152 наразі не діють (їх скасували згідно з Постановою КМУ  від 23.11.2016 р. №1066).  Про це ми повідомляли тут>> 

У коментованому листі податківці заявляють питання використання норм природного убутку продукції (зерна) при транспортуванні не належить до компетенції ДФС. Втім, ми не думаємо, що податківці раптом змінили свою точку зору і вимагатимуть надалі усі втрати зерна (або інших ТМЦ), навіть в межах природного убутку, оподатковувати ПДВ. Скоріш за все, у запитанні до ДФСУ йшлося про те, які ж норми використовувати замість скасованих Постановою №1066? Це питання, справді, не входить у компетенцію центрального податкового органу, бо він ці норми не затверджує. 

Що ж робити платнику ПДВ? Тільки одне: якщо норми природного убутку якогось ТМЦ досі діють, то ПЗ з ПДВ за їх втратою виникне лише з понаднормових втрат. Якщо ж таких норм наразі немає (а старі для цього ТМЦ або до ситуації, в якій відбулася втрата) відмінили, ПЗ з ПДВ доведеться визнавати з усього обсягу втрат. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»