• Посилання скопійовано

Звільнення від ПДВ операцій з постачання товарів/послуг, що фінансуються за рахунок міжнародної технічної допомоги

Податківці роз’яснили порядок дій платника ПДВ, який претендує на звільнення від ПДВ операцій, передбачених п. 197.11 ПКУ

Звільнення від ПДВ  операцій з постачання товарів/послуг, що фінансуються за рахунок міжнародної технічної допомоги

 Коментар до листа ДФСУ від 15.01.2018 р. №156/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Податківці нагадали, що згідно з п. 197.11 ПКУ звільнені від ПДВ:

  • операції з постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів як МТД, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана у встановленому законодавством порядку; 
  • перації з такого постачання або ввезення товарів, що фінансуються за рахунок МТД.

Але це право на звільнення вказаних операцій від ПДВ не застосовується автоматично. Його потрібно підтвердити відповідно до постанови КМУ від 15.02.2002 р. № 153 "Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги". 

Тож в коментованому листі податківці роз’яснили порядок дій платника ПДВ, який претендує на звільнення від ПДВ операцій, передбачених п. 197.11 ПКУ:

1) Відповідно до Порядку №153 проекти (програми), які включені до щорічних програм в рамках МТД, підлягають обов'язковій державній реєстрації.

При реєстрації проекту (програми) МТД робиться відповідний запис у Єдиному реєстрі таких проектів та програм,  та розміщується план закупівлі на офіційному сайті Мінекономрозвитку (крім інформації, що становить комерційну таємницю). Ознайомитись з реєстром проектів станом на даний момент можна тут.

2) Згідно з п. 23 Порядку № 153 виконавець – платник ПДВ, що реалізує своє право на податкові пільги, передбачені законодавством (в даному випадку – п. 197.11 ПКУ) та міжнародними договорами України (крім договорів, пов'язаних із виконанням робіт з підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему), щомісяця до 20 числа складає та подає в письмовому та електронному вигляді контролюючому органу, в якому перебуває на обліку як платник податків, та в копії Мінекономрозвитку інформаційне підтвердження за формою згідно з додатком 8 до Порядку №153.

Додатково нагадаємо про те, які роз'яснення  щодо застосування п. 197.11 ПКУ надавали податківці раніше.

Наприклад, у цьому роз'ясненні податківці розглянули питання щодо використання цієї пільги  виробником, у якого підприємство, яке користується пільгою, придбаває обладнання для проекту. Якщо коротко, то скористатися такою пільгою можна при придбанні виконавцем проекту МТД товарів/послуг. У рамках такого проекту ціна таких товарів/послуг визначається без ПДВ, тому постачальники таких товарів/послуг за такими операціями податкові зобов’язання не визначають і до бюджету не сплачують.

Аналогічне роз'яснення наводилося і в листі київських податківців від 30.08.2016 р. №19408/10/26-15-12-05-11.

І, звісно, кожна зі сторін такого проекту (програми), яка скористається пільгою з ПДВ, має подати Звіт про пільги за кожен квартал, у якому нею скористається. При цьому Довідником пільг № 85/2 для пільг, встановлених п. 197.11 ПКУ, передбачено два номера пільги (залежно від того, як надавалася МТД – у вигляді товарів/послуг чи в грошовому вигляді (фінансування на придбання таких товарів/послуг).   

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»