• Посилання скопійовано

Мирослав Продан: Нам залишилося створити дієвий механізм СМКОР без негативних «побічних ефектів»

У ДФС очікують на ухвалення постанови, проект якої оприлюднено Міністерством фінансів України для обговорення щодо роботи системи ризиків з ПДВ. Головною відмінністю є те, що в ній передбачено право ДФС встановлювати у подальшому критерії оцінки ризиків для зупинки реєстрації податкових накладних

Мирослав Продан: Нам залишилося створити дієвий механізм СМКОР без негативних «побічних ефектів»

«Фактично ми беремо відповідальність за роботу СМКОР на себе. І робимо це свідомо. Ми дійсно хочемо знайти баланс між інтересами держави та підприємців. Насправді, я вважаю, відповідальний бізнес також зацікавлений у тому, щоб була вибудована ефективна система перешкоджанню схемам з фіктивним ПДВ. Інакше на ринку не буде чесних і рівних умов для всіх учасників», – розповів в.о. Голови ДФС Мирослав Продан в інтерв’ю інтернет-виданню «Економічна правда».

За його словами, минулого року критерії не завжди коректно спрацьовували і під блокування потрапляв реальний бізнес. Враховуючи це Верховною радою України було надано час на перезавантаження цього процесу.

«Як ви знаєте, всі податкові накладні, які були заблоковані до 1 грудня і по яких був розпочатий процес оскарження повинні бути зареєстровані. Станом на 1 грудня 2017 року було відмовлено у реєстрації 44,8 тис. податкових накладних на суму 2,1 млрд грн», – зазначив Мирослав Продан.

На виконання закону ДФС надано на реєстрацію 42 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на суму ПДВ 1,9 млрд грн.  З них станом на сьогодні зареєстровано вже 39,3 тис. ПН на 1,6 млрд грн, йдеться про майже 8 тисяч платників податків. Наразі очікують ліміту 2,6 тис. податкових накладних на суму ПДВ 253 млн грн.

Очільник ДФС також підкреслив, що протягом минулого року завдяки роботі СМКОР вдалося упередити значні обсяги фіктивного ПДВ. Так, якщо за перше півріччя 2017 року нарахування з ПДВ у середньому становили 13,6 млрд грн, то за друге півріччя - коли СМКОР запрацював у автоматичному режимі – 16,7 млрд грн.

«Тому я і кажу: будь ласка, давайте разом – підприємці, ДФС, законодавці, експерти – приходити до узгодженого рішення. Це потрібно не ДФС, це потрібно країні. Тому що втрачає державний бюджет, і втрачає мільярди», – наголосив очільник ДФС.

Повністю з текстом інтерв'ю можна ознайомитися тут>>

***

Ознайомитися з текстом проекту Постанови КМУ "Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в  Єдиному реєстрі податкових накладних"  та Порядками можна тут:

  • Проект Постанови (завантажити);
  • Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (завантажити). Докладно про зміни - в аналітиці.
  • Порядок роботи Комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації (завантажити).
  • Порядок розгляду скарг на рішення Комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації (завантажити). Докладно про цей проект читайте тут>>

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»