• Посилання скопійовано

Податкові борги з яких податків можна сплатити за рахунок бюджетного відшкодування ПДВ?

У індивідуальній консультації податківці розповіли про те, у рахунок сплати грошових зобов’язань або податкового боргу яких податків платником може бути використане бюджетне відшкодування з ПДВ

Податкові борги з яких податків можна сплатити за рахунок бюджетного відшкодування ПДВ?

Коментар до ІПК ДФСУ від 24.04.2018 р. №1839/6/99-99-12-02-01-15/ІПК 

Коли за рахунок бюджетного відшкодування можна погасити податковий борг з інших податків?

Відомо, що бюджетне відшкодування ПДВ відбувається за рахунок від'ємного значення цього податку. При цьому сама процедура відшкодування (і це чітко видно з додатку 4 до декларації з ПДВ) передбачає не лише повернення певної суми з бюджету на поточний рахунок платника податку. За рахунок такої суми можна сплатити і певні податкові зобов’язання.

Втім, якщо мова йде про податковий борг з ПДВ, не треба чекати виникнення права на бюджетне відшкодування, достатньо лише мати від'ємне значення з ПДВ. Відповідно до п. 200.4 ПКУ при від’ємному значенні суми ПДВ така сума враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до ПКУ) в частині, що не перевищує реєстраційну суму на момент отримання контролюючим органом податкової декларації. Для цього існує рядок 20.1 декларації з ПДВ.

А от у разі відсутності податкового боргу з ПДВ, сума від'ємного значення з ПДВ може:

1) бути зарахована до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду. Для цього є рядок 20.3 декларації з ПДВ;

2) підлягати бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій у попередніх та звітному періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Держбюджету. Але ця сума не може перевищувати реєстраційну суму на момент отримання контролюючим органом податкової декларації. Сума заявленого бюджетного відшкодування зазначається у рядку 20.2 та в додатках 3 і 4 декларації з ПДВ.

Бюджетне відшкодування може бути спрямовано на поточний рахунок платника податку та/або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету.

До того ж за пп. «в» п. 87.1 ПКУ суми бюджетного відшкодування з ПДВ (на підставі відповідної заяви платника) включено до переліку джерел сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків до Держбюджету України.

 

Для сплати яких податків можна використати бюджетне відшкодування?

На підставі зазначеного вище податківці у коментованому листі роз’яснили,  що зараховувати суми від’ємного значення з ПДВ можна лише на сплату тих  податків та зборів, які сплачуються саме до  державного бюджету (і, як побачимо далі, лише до нього).

Усі останні зміни з ПДВ – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись, як це виглядає?

Перелік загальнодержавних податків і зборів визначений ст. 9 ПКУ. До них належать:

  • податок на прибуток підприємств;
  • ПДФО;
  • ПДВ;
  •  акцизний податок;
  •  екологічний податок;
  •  рентна плата;
  • мито.

Але загальнодержавні платежі, такі як податок на прибуток підприємств, ПДФО тощо, розподіляються в певних пропорціях до державного та місцевого бюджетів. Тобто хоч ці податки й відносяться до загальнодержавних, але вони зараховуються як до державного, так й до місцевих бюджетів (ст. 29 глави 5 розділу IIст. 6466 та 69 глави 11 розділу III Бюджетного кодексу).

Тому податківці наполягають: «Зарахування сум бюджетного відшкодування ПДВ у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з платежів, надходження яких розподіляються у пропорціях як до державного, так і до місцевих бюджетів, положеннями ПКУ не передбачено».

Виходить, в рахунок сплати податку на прибуток та ПДФО, бюджетне відшкодування з ПДВ зарахувати не можна.

Тим з платників ПДВ, хто хоче дізнатися, які ж податки та збори сплатити за рахунок бюджетного відшкодування можна,  слід переглянути ст. 29 глави 5 розділу II БКУ. Нею визначено перелік доходів, що включаються до складу доходів саме Держбюджету України. Зокрема, відповідно до п. 29.1 БКУ до доходів Держбюджету України включаються доходи бюджету, за винятком тих, що згідно із ст. 646669 та 71 Бюджетного кодексу закріплені за місцевими бюджетами.

 

Як документально оформити право на бюджетне відшкодування та його зарахування у сплату інших податків?

Сума сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Держбюджету зазначається у рядку 20.2.2 Декларації.

Форма заяви про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток 4 до Декларації) передбачена Порядком №21. Відповідно до цієї форми, значення рядку 20.2.2 відображається у таблиці 3 додатку 4. У цій таблиці  слід зазначити код бюджетної класифікації та рахунок платежу в Держказначействі.

Далі на платника ПДВ чекатиме камеральна перевірка. Її проводять податківці протягом 30 календарних днів, що настають за граничним терміном подання декларації. За результатами перевірки податківці приймуть рішення щодо узгодження бюджетного відшкодування.

У певних випадках сума бюджетного відшкодування підлягає і документальній позаплановій перевірці. Про це ми докладно писали тут>>

Узгоджена сума бюджетного відшкодування стає доступною органу Казначейства для виконання на наступний операційний день за днем її відображення в Реєстрі та перераховується органом Казначейства на бюджетні рахунки для перерахування у рахунок сплати інших податків, що сплачуються до державного бюджету протягом п’яти операційних днів.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Чи сплачують ФОПи ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси?
    Якщо послуги, що надаються ФОПу закордонним «маркетплейсом» класифікуються як е-послуги – місце їх постачання визначається на митній території України і вони є об’єктом оподаткування ПДВ. Але нарахування й сплата ПДВ здійснюється в залежності від статусу ФОПа
    Сьогодні 10:028
  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 4791
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202455
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024211
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202462