• Посилання скопійовано

ФОП при придбанні автомобіля має право на ПК з ПДВ

ДФС ставить під сумнів право на ПК з ПДВ у ФОП, який придбаває транспортні засоби, оскільки він реєструє право власності на себе як на звичайну фізособу. Але маємо рішення ВС, яке це право підтверджує. Чи вирішить це проблеми підприємців, проаналізуємо далі

ФОП при придбанні автомобіля має право на ПК з ПДВ

Коментар до Постанови ВС від 08.08.2018 р., справа №813/4630/13-а

 

ТЗ придбаний фізособою — ПК у ФОПа не виникає

Ця проблема давно відома підприємцям - платникам ПДВ. А також тим, хто продає транспортні засоби таким підприємцям. Адже за договором та первинними документами на продаж, як правило, фігурує покупець – звичайна фізособа. Про те, що така фізособа є ще й підприємцем та платником ПДВ як підприємець, продавець може й не знати. А навіть якщо й знає, то він повинен спиратися на дані договору та первинних документів та складати податкову накладну відповідно до них. Отже, навіть отримати податкову накладну на себе підприємець зможе не в кожному випадку. А немає податкової накладної – немає й права на податковий кредит з ПДВ. 

Але навіть в ситуації, коли податкова накладна складена на ФОП (а не на неплатника податку) та зареєстрована в ЄРПН, не все так просто. 

Ще у листі від 08.09.2015 р. № 8523/В/99-99-17-02-02-14 ДФС висловлювалася щодо використання майна, придбаного на фізособу, у її госпдіяльності вже як ФОПа: «якщо фізособи – підприємці не ведуть бухгалтерський облік та не можуть обліковувати основні засоби на балансі, визначати їх первісну та залишкову вартості, а також частку їх використання саме у господарській діяльності, такі платники не можуть включати до складу витрат та податкового кредиту з ПДВ суми, сплачені у зв’язку з придбанням (спорудженням) та утриманням основних засобів»

Однак, самі підприємці категорично не погоджуються з таким тлумаченням норм податкового, цивільного та господарського законодавства. І намагаються захистити свої права у суді. 

Ось у коментованому судовому рішенні ФОП придбав автомобіль — оформлення автомобіля здійснене на фізособу. Це й не дивує, адже реєстрація транспортного засобу за фізособою - підприємцем не передбачена.

У подальшому таке придбане авто ФОП здав в оренду. Стороною такого договору оренди виступав не власник авто — фізособа, а ФОП. І це не дивно, адже з точки зору ЦКУ фізособа і ФОП це одна й та ж особа (підприємець – це лише статус фізособи). І підприємець має право використовувати в своїй господарській діяльності майно, яке придбав як звичайна фізособа. Надання майна в оренду – це один із шляхів такого використання.

Коди КВЕД, зареєстровані та внесені до відомостей про такого підприємця до ЄДР юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань, дозволяли укладення такого виду договорів в межах госпдіяльності ФОПа. 

За результатами документальної позапланової виїзної перевірки перевіряючі донарахували податкові зобов'язання з ПДВ з мотивацією, яка по суті повторює наведену вище: суб'єкт підприємницької діяльності - фізособа - підприємець не може бути власником нерухомого або рухомого майна, а придбання, спорудження, будівництво такого майна суб'єктом підприємницької діяльності-фізособою - підприємцем, який зареєстрований платником ПДВ, може здійснюватися ним виключно як фізособою, то право на податковий кредит за операцією з придбання зазначеного майна не виникає.   

До речі, такому підприємцю слід віддати належне — незважаючи на наведену позицію ДФС, він оскаржував прийняте податкове повідомлення-рішення в адміністративному порядку, намагаючись достукатися до керівництва ДФС. Втім, таки довелося йти до суду.

 

Позиція судів однозначна — ФОП має право на ПК за придбаним ТЗ!

У коментованій справі суди всіх інстанцій були одностайні.

ВС у коментованому рішенні нагадав, що Порядком держареєстрації автомобілів №1388 затверджені єдині правила, якими встановлюється єдиний на території України порядок державної реєстрації автомобілів та видачі реєстраційних документів і формених знаків.

Пунктом 6 вищезазначеного Порядку встановлено, що транспортні засоби, що належать фізособам-підприємцям, реєструються за ними як за фізособами.

Отже, згідно з зазначеними нормами реєстрація транспортного засобу за фізособою - підприємцем не передбачена. 

ФОПом податковий кредит сформований у відповідності з положеннями ПКУ, підтверджено відповідними податковими накладними, що виписані контрагентом-продавцем, зареєстрованим платником ПДВ. При цьому, факт реєстрації ТЗ на фізособу не є тією обставиною, яка може свідчити про його придбання без мети подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника ПДВ. 

 

І що далі? 

Слід зазначити, що зараз позиція податківців змінилася, але підприємцям від цього легше не стало. Адже хоча податківці вже визнають право на ПК з ПДВ, але наполягають на нарахуванні податкового зобов’язання виходячи з ціни придбання транспортного засобу. 

Наприклад, в ІПК від 17.10.2017 р. №2253/С/99-99-13-01-02-14/ІПК ДФСУ доходить до таких висновків:

1) суб'єктом права власності законодавством визнаються фізособи (громадяни), які можуть бути власниками будь-якого майна, крім майна, яке не може знаходитися взагалі у власності фізичних осіб, і, водночас, не виокремлюється такий суб'єкт права власності як фізична особа - підприємець.

2) незалежно від того, який статус у подальшому фізична особа обере для себе, у тому числі у разі прийняття рішення про здійснення будь-якої діяльності, у т.ч. і підприємницької, суб’єктом права власності виступає саме фізична особа (громадянин), а не фізична особа - підприємець.

Враховуючи те, що суб'єктом права власності на придбані автомобіля є фізична особа (громадянин), а не фізична особа - підприємець, яка здійснювала оплату за його придбання, то таким чином фактично здійснюється передача автомобіля від фізичної особи- підприємця у приватну власність фізичної особи. 

Звісно, що первинного документу про таку передачу немає, але це податківців не бентежить. Підтвердженням факту передачі вони вважають реєстрацію такого транспортного засобу на звичайну фізособу, а не на ФОП. 

Відтак, на думку податківців, фізособа - підприємець при придбанні вантажного автомобіля має право включити до складу податкового кредиту суму ПДВ з вартості вантажного автомобіля при наявності належним чином складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної. Однак при цьому фізична особа - підприємець зобов'язана нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, виходячи з бази оподаткування ПДВ, визначеної відповідно до п. 188.1 ПКУ, та скласти податкову накладну на дату набуття права приватної власності на вантажний автомобіль фізичною особою (громадянином) і зареєструвати її в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації. 

Сподіваємося, що подальша судова практика теж буде на боці підприємців та суди обов’язок визнання ПЗ з ПДВ за такою «передачею» транспортного засобу не визнаватимуть. Але це буде лише після того, як черговий ФОП звернеться за захистом своїх прав до суду. 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»