• Посилання скопійовано

Компенсація орендодавцю за страхування орендованого авто підлягає оподаткуванню ПДВ

Податківці в черговій ІПК розглянули порядок оподаткування ПДВ операцій із страхування автомобіля та подальшої компенсації вартості такого страхування наймачем. І хоча взагалі-то операції із страхування майна не оподатковуються ПДВ, щодо компенсації податківці іншої думки

Компенсація орендодавцю за страхування орендованого авто підлягає оподаткуванню ПДВ

В індивідуальній консультації від 23.08.2018 р. №3668/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці нагадали, що згідно з пп. 196.1.3 ПКУ не є об'єктом оподаткування операції з надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов'язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів.

З огляду на це, податківці зазначають, що не є об'єктом оподаткування операції з надання послуг із страхування майна, які надаються особами, зазначеними у пп. 196.1.3 ПКУ (зокрема, власнику цього майна).

А от подальша компенсація вартості такого страхування, яка здійснюється наймачем власнику такого авто, на думку податківців, повинна призвести до виникнення податкових зобов’язань.

Так, у коментованій консультації зазначається, що складовою частиною господарської діяльності з надання майна в оренду є, зокрема, як отримання власником такого майна певних послуг, пов’язаних з необхідністю утримання такого майна (у випадку, що є предметом звернення, – послуг зі страхування такого майна), так і перенесення вартості таких витрат на вартість послуг з оренди, які надаються власником такого майна (тобто формування з урахуванням таких витрат розміру орендної плати за таке майно).

Таким чином, компенсація наймачем витрат наймодавця (власника майна) на страхування автомобіля, який надається в оренду (найм), за своєю суттю є відшкодуванням окремих елементів витрат, з яких складається вартість послуги з оренди майна. Отже, включається до бази оподаткування ПДВ за операцією з надання майна в оренду (найм) та підлягає оподаткуванню ПДВ у встановленому ПКУ порядку.

Отже, наймодавець при отриманні від наймача компенсації суми вартості страхування орендованого майна зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ, а також скласти та зареєструвати ПН.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»