• Посилання скопійовано

Порядок коригування ПДВ при зміні вартості послуг, отриманих від нерезидента

Коли після оскарження вартості наданих нерезидентом послуг платник податку має право відкоригувати ПЗ та ПК з ПДВ, які було нараховано на послуги від такого нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України? Роз’яснює ДФС

Порядок коригування ПДВ при зміні вартості послуг, отриманих від нерезидента

Податківці в ІПК від 19.10.2018 р. № 4492/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначили, що отримувач послуг - платник ПДВ на дату оформлення акту, що засвідчує факт постачання послуг, складає і реєструє в ЄРПН у встановлений ПКУ термін податкову накладну з нарахуванням ПДВ за основною ставкою, виходячи з вартості таких послуг, та включає таку суму ПДВ до складу податкових зобов'язань та податкового кредиту у відповідному звітному (податковому) періоді.

Водночас  ДФСУ наголошує, що платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені п. 44.1 ПКУ.

Отже, якщо акт було підписано отримувачем таких послуг, однак зазначено зауваження щодо їх вартості, то це не є підставою для зміни суми ПДВ чи її коригування. Отримувач послуг в такому випадку складає і реєструє ПН на вартість послуг, яка була зазначена в акті (без врахування зауважень).

У разі, якщо між отримувачем послуг - платником ПДВ та виконавцем - нерезидентом виникли суперечності з приводу вартості виконаних послуг (про що вказано у зауваженнях до акту виконаних послуг), то усунення таких суперечностей можливе шляхом досягнення домовленостей між сторонами, проведення експертизи, звернення до суду тощо.

При цьому відкоригувати податкові зобов’язання з ПДВ, нараховані за такими операціями, можливо після усунення суперечностей, внесення відповідних змін до первинних документів та складення на їх підставі РК до ПН та реєстрації його в ЄРПН.

Обов’язок реєстрації такого РК також покладається на резидента отримувача послуг.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»