• Посилання скопійовано

Безоплатно отримані товари використовуються у негосподарській діяльності: чи нараховувати ПДВ?

ПЗ з ПДВ при використанні не в господарській діяльності безоплатно отриманих товарів не нараховуються

Безоплатно отримані товари використовуються у негосподарській діяльності: чи нараховувати ПДВ?

ДФС у Запорізькій області нагадує, що платник ПДВ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в неоподатковуваних операціях або в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Отже, податкові зобов’язання нараховуються у разі, якщо у платника ПДВ були підстави для формування податкового кредиту при придбанні товарів, послуг, та виходячи із суми ПДВ, вказаної у податковій накладній.

Податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг.

Отже, безоплатному отриманні товарно-матеріальних цінностей у отримувача податковий кредит з ПДВ дорівнює «0».

Таким чином, податкові зобов’язання з ПДВ при використанні не в господарській діяльності або в неоподатковуваних операціях товарів, отриманих згідно з договорами, за якими їх вартість дорівнює нулю, не нараховуються.

Зазначена норма передбачена п. 198.3п. 198.5 ПКУп. 15 Порядку  № 1307.

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»