• Посилання скопійовано

Експорт товарів: як нараховувати ПДВ?

Правило першої події для визначення експортних податкових зобов’язань не діє. Тож визнавати ПЗ з ПДВ потрібно на дату оформлення митної декларації

Експорт товарів: як нараховувати ПДВ?

Експорт товарів підлягає оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою (пп. «а» пп. 195.1.1 ПКУ). Навіть якщо операції з постачання товарів звільнено від оподаткування ПДВ на митній території України відповідно до положень р. V ПКУ, до операцій з експорту таких товарів застосовується нульова ставка (п. 195.2 ПКУ).

Одразу попередимо, що правило першої події для визначення експортних податкових зобов’язань не діє. Адже попередня (авансова) оплата вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України, не впливає на податкові зобов’язання експортера (п. 187.11 ПКУ).

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників цього податку з вивезення товарів за межі митної території України (пп. «г» п. 185.1 ПКУ). Своєю чергою, факт вивезення підтверджує митна декларація. Відповідно, датою виникнення податкових зобов’язань у разі експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України, оформлена згідно з вимогами митного законодавства (пп. «б» п. 187.1 ПКУ).

Зауважимо, що дата фактичного перетину кордону, вказана в повідомленні про фактичне вивезення товарів, не завжди збігається з датою оформлення митної декларації. Тож важливо не плутати їх. Щоб правильно визначитись із датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ, податківці рекомендують керуватися вимогами митного законодавства (про це йдеться, зокрема, в ІПК ДФС від 01.02.2018 р. № 414/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Дата оформлення митної декларації є датою виникнення податкових зобов’язань у разі експорту товарів.

Митне оформлення вважається завершеним після виконання всіх митних формальностей, визначених МКУ) відповідно до заявленого митного режиму, що засвідчується органом доходів і зборів шляхом проставлення відповідних митних забезпечень (у тому числі за допомогою інформаційних технологій), інших відміток на митній декларації або документі, який відповідно до законодавства її замінює, а також на товаросупровідних та товарно-транспортних документах у разі їх подання на паперовому носії (ч. 5 ст. 255 МКУ).

Водночас митна декларація на паперовому носії вважається оформленою за наявності на всіх її аркушах відбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

Електронна митна декларація вважається оформленою за наявності внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення та засвідчення такої декларації електронним цифровим підписом (далі – ЕЦП) посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення (п. 16 Положення № 450).

Отже, датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ є дата здійснення відповідного запису на митній декларації посадовою особою митного органу, засвідченого печаткою або ЕЦП. Попри те, що сума ПДВ дорівнює «0», на цю дату експортер складає податкову накладну і реєструє її в ЄРПН.

Також слід пам’ятати, що база оподаткування ПДВ у разі експорту товарів не може бути меншою за мінімальну, встановлену п. 188.1 ПКУ. А саме: у разі продажу придбаних товарів – не нижче за ціну придбання, а для самостійно виготовлених товарів – не нижче за їх звичайну ціну. Крім того, потреби складати другу податкову накладну на суму перевищення експортованих товарів немає, оскільки до суми перевищення теж застосовують нульову ставку ПДВ (категорія 101.07 «ЗІР»).

Джерело: DeVisu

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»