• Посилання скопійовано

Відступлення права вимоги: особливості оподаткування ПДВ

Операція з уступки постачальником права вимоги новому кредитору не є об'єктом оподаткування ПДВ

Відступлення права вимоги: особливості оподаткування ПДВ

ДПС у Донецькій області нагадує, що відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ не є об'єктом оподаткування операції з відступлення права вимоги, переведення боргу, торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов'язаннями (вимогами), за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об'єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Під відступленням права вимоги розуміється операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації (пп. 14.1.255 ПКУ).

Для цілей оподаткування ПДВ, операція з продажу майнових прав на нерухоме майно для продавця є операцією з постачання об'єкта нерухомого майна. При здійсненні такої операції платник ПДВ зобов'язаний на дату фактичної передачі майнових прав на нерухоме майно визначити податкові зобов'язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну.

Операція з уступки постачальником (первинним кредитором) права вимоги новому кредитору відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ та не спричиняє податкових наслідків з ПДВ у первинного кредитора за умови якщо боргові зобов'язання (вимоги) передаються в обмін на грошові кошти або цінні папери. Податкова накладна за такою операцією не складається.

При цьому, оскільки майнові права придбані платником податку – резидентом з ПДВ почали використовуватися в неоподатковуваних операціях, яка не є об'єктом оподаткування ПДВ відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ, то у такого платника податку – резидента виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Джерело: ДПС у Донецькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»