• Посилання скопійовано

Постачання благодійних карток: чи виникають ПЗ з ПДВ?

Платник реалізує благодійні картки, які належать благодійній організації, через власну торгівельну мережу. Отримані кошти за вирахуванням банківської комісії перераховуються благодійній організації

Постачання благодійних карток: чи виникають ПЗ з ПДВ?

Коментар до ІПК ДПС від 08.05.2020 р. №1898/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Згідно з пп. 197.1.15 ПКУ звільняються від оподаткування операції з надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

При цьому податківці у коментованій ІПК звертаються увагу, що під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації.

У разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

Отже, зважаючи на визначення терміну «постачання товарів» (пп. 14.1.191 ПКУ), операції з реалізації платником благодійних карток покупцям та отримання за таку реалізацію грошових коштів, за якими відбувається перехід права власності на картки, є продажем товарів. Відповідно у платника податків, який здійснює таку реалізацію, виникають ПЗ з ПДВ, визначені п. 185.1 ПКУ, за якими він складає і реєструє ПН.

Крім того, ДПСУ зазначило, що і сама передача благодійною організацією благодійних карток платнику податку є операцією з постачання товарів, а тому дана операція також не підпадає під дію вимог пп. 197.1.15 ПКУ та підлягає оподаткуванню у загальновстановленому порядку за основною ставкою.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»