• Посилання скопійовано

Коли необхідно подавати додаток 7 до декларації з ПДВ?

Податківці навели алгоритм заповнення додатку 7 до декларації з ПДВ

Коли необхідно подавати додаток 7 до декларації з ПДВ?

Офіс великих платників податків ДПС звертає увагу платників податків, які протягом року проводять оподатковувані та неоподатковувані операції з ПДВ.

За підсумками календарного року такі платники повинні здійснити перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій.

Для визначення обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій за календарний рік використовуються показники податкової звітності платника податку за січень – грудень такого року. При цьому враховуються показники податкових декларацій з ПДВ за такий період, уточнюючих розрахунків, які були подані у такому календарному році, незалежно від того, який звітний період в них уточнювався (звітний період року, за який проводиться обрахунок, чи попередніх років).

Статтею 199 ПКУ регламентується порядок пропорційного віднесення сум ПДВ до податкового кредиту у разі здійснення платником податку оподатковуваних та неоподатковуваних ПДВ операцій.

Згідно з п. 199.1 ПКУ у разі, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні, платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина розраховується у додатку 7 (Д7) до декларації з ПДВ «Частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях» та застосовується протягом поточного календарного року (п. 199.2 ПКУ).

Таким чином, для визначення частки  сум податкового кредиту враховуються:

  • показники декларацій  платника податку за січень – грудень;
  • показники уточнюючих розрахунків, які були подані у такому календарному році;
  • результати такого перерахунку відображаються у 7 (Д7) до декларації з ПДВ за останній податковий період року.

***

Читайте також: Річний перерахунок ПДВ – 2020: хто і як проводить?

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»