• Посилання скопійовано

Мінфін нарешті вирішив долю оподаткування ПДВ операцій з програмною продукцією

Мінфін видав узагальнюючу податкову консультацію щодо оподаткування ПДВ операцій з програмною продукцією

Мінфін нарешті вирішив долю оподаткування ПДВ операцій з програмною продукцією

Неоднозначне тлумачення податкового законодавства є причиною податкових спорів між платниками податків та контролюючими органами. Для вирішення цих спірних питань Міністерство фінансів використовує механізм податкових роз’яснень – Узагальнюючі податкові консультації (УПК), підготовлену з урахуванням рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань підготовки УПК при Мінфіні.

Наказом Мінфіну затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) операцій з постачання програмної продукції.

 

У чому суть?

Консультація надає відповідь на запитання чи звільнятимуться від оподаткування ПДВ операції з постачання різних видів програмної продукції.

Зокрема, роз’яснено, що операції з постачання результатів комп’ютерного програмування у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них, у разі передачі замовнику майнових прав інтелектуальної власності на такі об’єкти,  звільнятимуться від оподаткування ПДВ.

Водночас операції з постачання систем та/або устаткування/обладнання, складовою яких є програмна продукція без виділення окремої її вартості, оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку. 

З текстом УПК можна ознайомитись за посиланням.

 

Наводимо повні відповіді на два питання. А саме:

Питання 1. Чи звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції, яка є складовою систем та/або устаткування/обладнання, що постачаються замовнику? 

Відповідь: Звільнення від оподаткування податком на додану вартість, згідно з пунктом 26-1 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, передбачає постачання програмної продукції, як окремого елементу поставки. Натомість операції з постачання систем та/або устаткування/обладнання, складовою яких є програмна продукція без виділення окремої її вартості (тобто постачання програмної продукції, не як окремого елементу поставки), є операціями з постачання товарів/послуг, при здійсненні яких платник податку зобов'язаний здійснити нарахування та сплату податку на додану вартість у загальновстановленому порядку.

 

Питання 2. Чи звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання результатів комп’ютерного програмування у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них? 

Відповідь: Якщо при постачанні результатів комп’ютерного програмування у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів постачальник передає/надає замовнику майнові права інтелектуальної власності (у тому числі право користування, право відчуження, тощо) на такі об’єкти, така операція звільняється від оподаткування податком на додану вартість згідно з пунктом 26-1 підрозділу 2 розділу XX Кодексу. 

Якщо постачальник надає користувачеві доступ до онлайн-сервісу за допомогою мережі Інтернет (наприклад, поштового сервісу чи онлайн редактора тексту) і стягує за це плату, то така операція є постачанням програмної продукції в розумінні положень пункту 26-1 підрозділу 2 розділу XX Кодексу і звільняється від оподаткування податком на додану вартість. У свою чергу якщо фактично доступ надається до певного контенту, який існує в електронній формі (наприклад, до телевізійної продукції, фільмів, музичних, літературних творів), така операція не є постачанням програмної продукції в розумінні положень пункту 26-1 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, а відповідні операції оподатковуються податком на додану вартість у загальновстановленому порядку.   

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»