• Посилання скопійовано

Чи звільняється від ПДВ продаж «технічного» рідкого та газоподібного кисню?

Податківці роз’яснили, в яких випадках звільнення від ПДВ поширюється на операції підприємства з постачання на митній території України кисню рідкого та кисню газоподібного

Чи звільняється від ПДВ продаж «технічного» рідкого та газоподібного кисню?

Коментар до ІПК ДПС від 27.04.2021 р. №1761/ІПК/99-00-21-03-02-06

Нагадаємо, що згідно з п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України, від оподаткування ПДВ звільняються такі операції:

  • з ввезення на митну територію України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) – Перелік КМУ №224;
  • з постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) – Перелік КМУ №225.

При цьому податківцями у коментованій ІПК зазначається, що основною підставою для звільнення від оподаткування ПДВ товарів є відповідність таких товарів назві товару (медичного виробу, основного компонента), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарського засобу, які зазначені в Переліку №224 та за умови дотримання вимог, встановлених у примітках до Переліку №224.

Якщо ж товари не включені до Переліку №224 або не відповідають вимогам, встановленим таким переліком, то операції з постачання таких товарів оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку.

Водночас постановою КМУ від 14.04.2021 р. №343 (про яку ми писали тут) внесено зміни до Переліку №224.

Зокрема, товарні позиції підрозділу «Розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19»:

  • кисень медичний газоподібний, в балонах;
  • кисень медичний газоподібний;
  • кисень медичний рідкий

було замінено на:

  • кисень газоподібний, в балонах для кисневої підтримки пацієнтів;
  • кисень газоподібний для кисневої підтримки пацієнтів;
  • кисень рідкий для кисневої підтримки пацієнтів.

Тобто після зазначених змін (з 15 квітня 2021 року) звільнення від ПДВ буде поширюватись не обов’язково саме на медичний кисень. Проте важливо, щоб у найменуванні кисню при постачанні у первинних документах зазначалось, що він саме для кисневої підтримки пацієнтів.

 

Що це означає на практиці?

Податківці у коментованій ІПК доходять висновку що «кисень технічний» буде підпадати під звільнення від ПДВ за умови, що у первинних документах його назва відповідає позиціям, зазначеним у Переліку №224 (ми їх навели вище).

Наприклад, може виникнути ситуація, коли постачальник кисню придбаває його з ПДВ як «технічний кисень» (або виготовляє використовуючи товари/послуги з ПДВ), а надалі реалізовує лікарням саме як кисень для кисневої підтримки пацієнтів. В такому випадку суб’єкт господарювання, може застосувати пільгу з ПДВ, навіть більше - йому не потрібно буде нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ, оскільки п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ передбачено, що положення пп. 198.5 ПКУ та ст. 199 ПКУ, у разі постачання таких звільнених товарів, не застосовуються, та податкові зобов’язання відповідно до вказаних пунктів не нараховуються.

Може виникнути і зворотна ситуація, коли постачається медичний кисень, проте у первинних документах у його назві не вказано, що такий кисень призначений для кисневої підтримки пацієнтів. В такому випадку звільнення від ПДВ  для цієї операції не буде.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»