• Посилання скопійовано

Який порядок заповнення ПН при ліквідації основних засобів за самостійним рішенням?

Відмінністю ПН у разі ліквідації основних засобів є застосування особливого типу причини невидачі покупцеві – «05». Цей код проставляється у відповідному рядку лівого верхнього квадратика ПН. При цьому, ліквідаційна ПН не буває зведеною

Який порядок заповнення ПН при ліквідації основних засобів за самостійним рішенням?

ДПС у Луганській області розповідає, що оскільки ліквідація основних засобів за самостійним рішенням платника податків прирівнюється до постачання товарів, то списання об'єкта супроводжують нарахуванням ПДВ і оформленням податкової накладної (далі – ПН). Податкові зобов’язання за ставкою 20 відс. нараховують на звичайну ціну списаного основного засобу, але не нижче від балансової вартості на момент ліквідації (пп. 14.1.191, пп. «а» п. 185.1, п. 189.9 ПКУ).

Якщо втратили основні засоби через форс-мажорні обставини: із причин, що не залежать від платника податків: крадіжка, пожежа, потоп та ін. і навіть ліквідація за власною ініціативою ПДВ не нараховується, якщо цей об'єкт демонтувати, знищити і правильно все задокументувати.

Відмінність ПН у разі ліквідації основних засобів: особливий тип причини невидачі покупцеві – «05». Цей код проставляється у відповідному рядку лівого верхнього квадратика ПН. При цьому, ліквідаційна ПН не буває зведеною. Тому всі інші рядки в лівому верхньому квадраті ПН залишаться незаповненими.

Спеціальні правила встановлено також для даних покупця. Найменування зазначають своє власне або ПІБ фізособи-підприємця, а індивідуальний податковий номер умовний – «400000000000» (п. 12 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 31.12.2015 р. №1307). Рядок «Податковий номер» покупця й код джерела реєстрації в правій частині ПН не заповнюється.

В табличній частині розписують абсолютно всі графи рядка, докладно розшифровуючи номенклатуру (найменування основного засобу за даними бухобліку), код за УКТ ЗЕД, одиниці виміру з їхнім кодуванням, кількість, ціну без ПДВ, код ставки, вартість без ПДВ і суму податку. У тому випадку, коли основний засіб імпортований, проставляють також хрестик у графі 3.2.

Також необхідно визначити звичайну ціну основних засобів відповідно до пп. 14.1.219 ПКУ.

Код УКТ ЗЕД проставляється відповідно до Закон України від 04.06.2020 р. №674-IX «Про Митний тариф України». Якщо не вдається визначити код самостійно, можна звернутися до Торгово-промислової палати.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Луганській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»