• Посилання скопійовано

Як проводяться з 2022 року перевірки ДПС заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ?

Податківці навели зміни у проведенні перевірок заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ

Як проводяться з 2022 року  перевірки ДПС заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ?

ДПС у Київській області нагадує, що Законом України від 30.11.2014 року №1914 передбачено декілька важливих змін, що стосуються процедур податкового контролю: надання платниками податків документів, направлення запитів податковими органами, тощо.

Зокрема, в частині проведення перевірок заявленого до відшкодування з бюджету та/або від’ємного значення податку на додану вартість, п. 44.5 ст. 44 Податкового кодексу України визначено дії платника податків у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів. Так, передбачено строк для надання платником податків письмового повідомлення про факт втрати документів (із наданням оформлених відповідно до законодавства документів, підтверджуючих настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів) і встановлена вимога про подальше їх відновлення протягом визначеного терміну. За загальним правилом, дотримання платником податків такої процедури є передумовою неможливості здійснення перевірок, що в свою чергу є підставою для перенесення строків проведення перевірок до дати відновлення та надання документів до перевірки.

Також внесеними  Законом України №1914 змінами до ПКУ, виключена можливість застосування зазначеного перенесення строків у випадку проведення документальних перевірок заявленого до відшкодування з бюджету та від’ємного значення ПДВ (тобто перевірок, які передбачені положеннями ст. 200 ПКУ). Отже, у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, які є предметом перевірки, платник податків має повідомити про це податкові органи і здійснити дії по їх відновленню. Проте на терміни проведення перевірки, якщо вона розпочнеться до моменту відновлення, це не вплине. І якщо відновлених документів не буде надано на запит контролюючого органу, вважатиметься, що вони відсутні.

***

Читайте також:

***

Джерело: ДПС у Київській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»