• Посилання скопійовано

ДПС заблоковано понад 2 млн ПН: Спілка Українських Підприємців звернулася до Президента

Наразі приблизно 11 тис. платників ПДВ отримали статус ризикових. До того ж заблоковано понад 2 млн ПН. Через таку критичну ситуацію Спілка Українських Підприємців вирішила звернулася до Президента з метою доручення КМУ врегулювати проблемні питання

ДПС заблоковано понад 2 млн ПН: Спілка Українських Підприємців звернулася до Президента

Спілка українських підприємців на своєму сайті наголосила, що сьогодні українські компанії прийняли нові виклики та навантаження через військову агресію російської федерації, однак продовжують працювати, створювати робочі місця, сплачувати податки, підтримувати ЗСУ через волонтерську діяльність. Але і самі підприємці, як ніколи, потребують підтримки з боку органів державної влади, реальних партнерських відносин та відсутності штучних перешкод у своїй діяльності. 

Одним з найпроблемніших питань, з яким найчастіше звертаються члени Спілки, є безпідставне блокування ДПС України податкових накладних з ПДВ, відмова приймати таблиці платника податку та тривалі процедури, які необхідно пройти для оскарження незаконних дій контролюючого органу та захисту власних інтересів у судах.

Особливо критичним для бізнесу це питання стало після нещодавніх змін, внесених урядом до Постанови КМУ від 11.12.2019 р. № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», які призвели до неможливості нормальної діяльності підприємств через масові відмови у реєстрації податкових накладних.

Більшість блокувань, на думку бізнесу, є нелогічними, виходять за межі розумних критеріїв і створюють перешкоди саме для чесного бізнесу, і абсолютно не мають ефекту для руйнування схем ухилення від оподаткування ПДВ.

На даний час, під блокування підпадають податкові накладні, в тому числі за операціями з повернення товару на незначні суми, витрати на розблокування яких (складання пояснень, подання сканованих документів, завіряння підписами, печатками тощо) на порядок перевищують заблоковану суму ПДВ навіть з урахуванням ймовірного штрафу за її не реєстрацію.

За даними Державної податкової служби сьогодні:

  • близько 11 000 платників ПДВ отримали статус ризикового платника податків, який унеможливлює подальшу діяльність бізнесу та призводить до його руйнування та банкрутства;
  • по всій країні понад ДВА МІЛЬЙОНИ заблокованих податкових накладних.

Сумарні витрати бізнесу та держави на адміністрування ПДВ, ведення Єдиного реєстру податкових накладних, системи електронного адміністрування ПДВ, зупинення та розблокування податкових накладних  значно перевищують міжнародні показники і негативно впливають на конкурентоспроможність української економіки. Практично у кожного платника ПДВ зросли витрати на реєстрацію податкових накладних з ПДВ, аналогічно зросли витрати держави на моніторинг, зупинення та розблокування податкових накладних.

Згідно зі статистичними даними, наданими 07.11.2022 р. робочій групі з питань блокування податкових накладних податковим адвокатом Андрієм Тамошюнасем, бізнес судиться з державною податковою службою України по розблокуванню податкових накладних в середньому ПІВТОРА року, і 97% рішень суду приймається на користь суб’єктів господарювання. І держава до того ж несе витрати, компенсуючи вартість правової допомоги, яка коштує щонайменше 10 000 гривень за один позов. 

Для об’єктивного розгляду кожного пакету документів необхідно щонайменше 15 хвилин. За таких обставин Державній податковій службі для розгляду та прийняття рішень по двох мільйонах зупинених податкових накладних знадобиться 260 років. З огляду на представлену ДПС статистику прийняття рішень, комісія на один пакет витрачає 96 секунд, що ставить під сумнів об’єктивність розгляду. 

Додаткового ускладнення проблемі блокування податкових накладних надають тривалі відключення електроенергії у державі, перервані ланцюжки постачання сировини та продукції через військові дії на окремих територіях, закриття публічних реєстрів податкової служби, зокрема реєстру платників ПДВ, обмежений час роботи сервісів Державної податкової служби для реєстрації податкових накладних. 

Враховуючи важливість забезпечення економічної діяльності підприємств, Спілка звертається до Президента України з пропозицією надати доручення Уряду щодо негайного врегулювання проблемних питань бізнесу пов’язаних із блокуванням податкових накладних, зокрема шляхом: 

1) повернення презумпції невинуватості платнику податків та запровадження автоматичної реєстрації заблокованих податкових накладних протягом 30 днів;

2) налагодження роботи сервісної функції Державної податкової служби України в частині надання мотивованих пояснень бізнесу щодо причин блокування та відмов у прийнятті таблиць платника податків (наразі у рішеннях про блокування податкова посилається лише на пункти блокування, а не причини);

3) забезпечення цілодобової роботи електронних  сервісів Державної податкової служби України для реєстрації податкових накладних; 

4) запровадження відповідальності посадових осіб Державної податкової служби України за прийняття неправомірних рішень щодо блокування податкових накладних, безпричинного неприйняття таблиць платників податків або їх безпідставне скасування;  

5) запровадження публічності даних про кількість заблокованих податкових накладних, щомісячного аналізу скарг бізнесу та ефективності роботи Державної податкової служби України в частині адміністрування ПДВ.

Реалізація пропозицій Спілки усуне перешкоди у діяльності бізнесу в умовах воєнного стану та підвищень ефективність адміністрування ПДВ.

 ***

Читайте також:

Джерело: Спілка українських підприємців

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»