• Посилання скопійовано

Увага! Порядок прийняття рішень про розблокування ПН та РК оновлять

На нових правилах блокування Мінфін не зупинився. За його проєктом планується запровадити форми рішення про реєстрацію ПН та РК та повідомлення щодо недостатності пояснень та документів, необхідних для рішення комісії ДПС щодо розблокування ПН

Увага! Порядок прийняття рішень про розблокування ПН та РК оновлять

Наголосимо, що з 11 січня 2023 року запрацюють нові правила блокування ПН та РК.

Але Мінфін на цьому не зупинився та оприлюднив на своєму сайті проєкт наказу щодо змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/ відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

У пояснювальній записці вказано, що наразі між платниками ПДВ та ДПС виникають непорозуміння, основною причиною яких є недостатній обсяг документів та пояснень для прийняття позитивного рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Метою прийняття проєкту Наказу є створення сприятливих умов для реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, усунення непорозумінь між платниками податку та контролюючими органами.

 

Що планують змінити у порядку прийняття рішення про розблокування?

За проєктом Наказу, за результатами розгляду поданих письмових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до пункту 4 Порядку:

  • або приймає рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;
  • або направляє повідомлення щодо недостатності пояснень та документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі (далі – Повідомлення), за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку з пропозицією щодо надання платником податку додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування;
  • або приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі у разі надання платником податку копій документів, складених із порушенням законодавства, та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

При цьому наголошено, що платник податку може подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів на підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Повідомлення.

Відповідно з новими правилами зʼявляться й додатки до Порядку. А саме:

Додаток 1. РІШЕННЯ про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (завантажити

Додаток 2. ПОВІДОМЛЕННЯ щодо недостатності пояснень та документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних головних управлінь Державної податкової служби України в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (завантажити)

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»