• Посилання скопійовано

Які ПН можна реєструвати в ЄРПН за новими строками: офіційне розʼяснення від ДПС

Нові строки реєстрації в ЄРПН застосовують до ПН та РК, граничний термін реєстрації в ЄРПН яких припадає на період з дати набрання чинності Законом № 2876 (тобто з датою складання починаючи з 16 січня 2023 року)

Які ПН можна реєструвати в ЄРПН за новими строками: офіційне розʼяснення від ДПС

ДПСУ повідомляє, що Законом України від 12 січня 2023 року № 2876-IX «Про внесення змін до розділу ХХ «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування» (далі – Закон № 2876) підрозділ 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено пунктами 89 та 90, якими на період дії воєнного стану збільшено строки реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкових накладних/розрахунків коригування, встановлені пунктом 201.10 статті 201 ПКУ, та зменшено розміри штрафів за їх порушення.

Закон № 2876 було опубліковано 07.02.2023 та набрав чинності 08.02.2023. 

 

Щодо строків реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН

Нові строки реєстрації в ЄРПН застосовуються до податкових накладних/розрахунків коригування, граничний термін реєстрації в ЄРПН яких припадає на період з дати набрання чинності  Законом № 2876 (тобто з датою складання починаючи з 16 січня 2023 року), та діють тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано.

Нові строки реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування становлять:

  • для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 1 до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, – до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому їх складено;
  • для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 16 до останнього календарного дня (включно) календарного місяця, – до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому їх складено.

Строки реєстрації в ЄРПН зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними пунктом 198.5 статті 198 та пунктом 199.1 статті 199 ПКУ, та розрахунків коригування до таких зведених податкових накладних, встановлені пунктом 201.10 статті 201 ПКУ, не змінено.

Такі податкові накладні/розрахунки коригування підлягають реєстрації в ЄРПН протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому їх складено.

 

Щодо розміру штрафів за порушення строків реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування

Штраф за порушення граничних строків реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, передбачених Законом № 2876, встановлюється у таких розмірах:

  • до 15 календарних днів – 2 відсотки суми ПДВ, зазначеної у таких податкових накладних/розрахунках коригування (було 10 відсотків);
  • від 16 до 30 календарних днів – 5 відсотків такої суми ПДВ (було 20 відсотків);
  • від 31 до 60 календарних днів – 10 відсотків такої суми ПДВ (було 30 відсотків);
  • від 61 до 365 календарних днів – 15 відсотків такої суми ПДВ (було 40 відсотків);
  • на 366 і більше календарних днів – 25 відсотків такої суми ПДВ (було 50 відсотків).

 

Щодо приймання ДПС електронних документів

Збільшено на 2 години операційний день, зокрема, приймання від платників електронних документів (у тому числі податкових накладних/розрахунків коригування) відбувається  з 8:00 до 20:00.

Визначено, що операційний день для реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН у граничний строк їх реєстрації в ЄРПН триває з 0 годин до 24 години (тобто протягом доби).

Передбачено, що квитанцію про приймання або неприймання, або зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування може бути надіслано платнику податку не пізніше наступного операційного дня (було – протягом операційного дня).

***

Читайте такожЩо зміниться у реєстрації ПН та РК: аналіз Закону №2876

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»