• Посилання скопійовано

Скільки ПДВ відшкодувала ДПС платникам у 2022 році?

ДПС відшкодувала лише 69% від запитаного відшкодування ПДВ у 2022 році. Про це свідчать дані за результатами перерахування платникам ПДВ

Скільки ПДВ відшкодувала ДПС платникам у 2022 році?

Опендатабот зазначає, що ПДВ — один із головних податків країни та чверть доходів до держбюджету. Під час великої війни ПДВ з вітчизняних товарів, з урахуванням відшкодування, становив 11% бюджету, ПДВ з імпортних товарів — 15%.

У 2022 ПДВ на імпорт скоротився у 1,5 рази за рік. Окрім очевидного загального падіння імпорту через повномасштабну війну, такий різкий спад пов’язаний зі звільненням від ПДВ авто та генераторів.

Натомість внутрішній ПДВ — тобто податок на товари, що вироблені в країні — майже не змінився до 2021. Важлива функція ПДВ — стимулювання експорту. Наразі експорт обліковується за ставкою 0%, тому експортери, за підсумками своєї діяльності, мають право отримати відшкодування вже сплаченого ПДВ державою.

 

 

Протягом року повномасштабного вторгнення підприємці масово скаржилися на заблоковані ДПС податкові накладні та несвоєчасне відшкодування ПДВ.

У 2022 році було запроваджено низку змін, які мають спростити роботу з ПДВ:

  • підприємцям зменшили штрафи за невчасну реєстрацію податкових накладних чи розрахунків коригування до них;
  • подовжили терміни реєстрації податкових накладних до 5 днів;
  • Верховна Рада проголосувала за скорочення строків перевірки щодо відшкодування ПДВ удвічі — до 30 днів. Станом на момент підготовки цього тексту законопроєкт № 6085 знаходиться на підписі у Президента.

Попри низку важливих нововведень, ситуація щодо відшкодування ПДВ під час воєнного стану, дійсно, значно погіршилась. Якщо у 2021 році відшкодовували 91% від звернень, то у рік великого вторгнення цей показник скоротився майже на чверть. Так, за весь 2022 рік податкова відшкодувала лише 69% від замовлень.

Джерело: Опендатабот

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»