• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення додатка 2 до декларації з ПДВ

Платник ПДВ при заповненні додатка 2 до декларації має право самостійно визначати послідовність відображення від’ємного значення ПДВ, що зараховується до складу податкового кредиту наступного періоду, в розрізі періодів його виникнення

Нюанси заповнення додатка 2 до декларації з ПДВ

ДПС у Вінницькій області нагадує, що Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ затверджений наказом Мінфіну №21.

У складі податкової декларації з ПДВ подаються передбачені Порядком №21 додатки (п. 9 розд. ІІІ Порядку №21).

Додаток 2 «Довідка про суму від'ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)»  подається при заповненні рядка 21 Декларації.

Порядком №21 не встановлено хронології відображення від’ємного значення ПДВ звітного (податкового) періоду в додатку 2 до Декларації. При цьому при заповненні додатка 2 доцільно застосовувати принцип хронології формування від’ємного значення, згідно з яким податкові зобов’язання поточного (звітного) періоду зменшуються на суму податкового кредиту у хронологічному порядку його виникнення - від найдавнішого до найновішого.

Застосовування такого принципу не є обов’язковим, а має рекомендаційний характер. Платник податку при заповненні додатка 2 до Декларації має право самостійно визначати послідовність відображення від’ємного значення ПДВ, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, в розрізі періодів його виникнення.

При заповненні таблиці 1 додатка 2 до Декларації слід враховувати значення рядка 21 (сума від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду) Декларації. Графи таблиці 1 додатка 2 до Декларації доцільно заповнювати у хронологічному порядку виникнення від'ємного значення, відображеного у графі 4 таблиці 1 додатка 2 до Декларації починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом.

Звітний (податковий період), у якому виникла сума від’ємного значення ПДВ, вказується у графах 2 та 3 таблиці 1 додатка 2 у такому форматі:

  • дві цифри місяця (наприклад - 01, 02, 03 тощо);
  • чотири цифри року (наприклад - 2021 тощо).

При цьому значення рядка «Усього» графи 4 додатка 2 до Декларації має відповідати сумарному значенню рядка 21 Декларації. 

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»