• Посилання скопійовано

Скільки часу надається платникам ПДВ після скасування спецгрупи ЄП на нарахування компенсуючого ПДВ?

Після скасування спецгрупи компенсуючі ПЗ з ПДВ мають бути відображені в декларації за серпень/вересень/жовтень 2023 року - залежно від того, у якому з цих періодів платник нарахував ПЗ та склав відповідну ПН

Скільки часу надається платникам ПДВ після скасування спецгрупи ЄП на нарахування компенсуючого ПДВ?

ДПС у Черкаській області розповідає, що податкові зобов’язання за товарами, необоротними активами, які були придбані/виготовлені/ввезені на митну територію України з ПДВ до початку використання спрощеної системи з особливостями оподаткування та використані (поставлені, реалізовані) у період застосування спрощеної системи з особливостями оподаткування, нараховуються протягом серпня – жовтня 2023 року. Але не пізніше 31 жовтня нинішнього року. Це передбачає п. 198.5 ПКУ.

База оподаткування для нарахування таких податкових зобов’язань:

  • за товарами, придбаними на митній території України, – вартість їхнього придбання;
  • за товарами, ввезеними на митну територію України, – митна вартість таких товарів згідно з відповідною митною декларацією;
  • за необоротними активами – балансова (залишкова) вартість, що склалася станом на перше число місяця, в якому вони були використані (поставлені, реалізовані).

Такі податкові зобов’язання мають бути відображені в податковій звітності за серпень/вересень/жовтень 2023 року -  залежно від того, у якому з цих періодів платник нарахував податкові зобов’язання та склав відповідну податкову накладну.

Жовтень 2023 року є останнім звітним (податковим) періодом, у податковій звітності за який такі зобов’язання можуть бути задекларовані.

Зведена податкова накладна має бути складена будь-якою датою, що припадає на звітні (податкові) періоди серпень, вересень, жовтень 2023 року, але не пізніше 31.10.2023.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»