• Посилання скопійовано

Положення про реєстрацію платників ПДВ зазнає змін: проєкт Мінфіну

Зокрема, у Положенні пропишуть, що госпсуб’єкти можуть заявити про бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ не лише під час держреєстрації створення юрособи або ФОПа, але й під час державної реєстрації змін до відомостей в ЄДР

Положення про реєстрацію платників ПДВ зазнає змін: проєкт Мінфіну

26 червня 2024 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (завантажити).

Розроблено його з метою приведення Положення у відповідність до законів №1998-IX (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях), № 3474-IX (щодо особливостей оподаткування банків та інших платників податків) та №3603-IX (щодо вдосконалення онлайн-комунікацій з платниками податків).

Проєктом пропонуються зміни, згідно з якими:

  • суб’єкти господарювання можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ не лише під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи – підприємця, але й під час державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу або фізичну особу – підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;

  • до кола осіб, відповідальних за нарахування та/або сплату до бюджету податку на додану вартість, включено операторів поштового зв’язку та експрес-перевізників (у разі ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях), осіб, які здійснюють реалізацію товарів, визначених частиною сьомою статті 293 Митного кодексу України (іноземних товарів та транспортних засобів комерційного призначення, за які не сплачені митні платежі, а також таких, що незаконно ввезені на митну територію України, на які накладено арешт у кримінальному провадженні).

Також проєктом наказу Мінфіну передбачено:

1) уточнити порядок формування індивідуального податкового номера платника ПДВ для постійних представництв;

2) запровадити процедуру скасування рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ, прийнятого контролюючим органом в автоматичному режимі;

3) удосконалити порядок формування та надання витягів з реєстру платників ПДВ шляхом впровадження нового способу отримання витягу – в електронній формі. 

Крім цього, до Положення запропоновано внести низку технічних правок, а також удосконалити форми додатків:

  • 1. Реєстраційна заява платника податку на додану вартість (Форма № 1-ПДВ);
  • 3. Заява про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість (Форма № 3-ПДВ);
  • 5. Рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість (Форма № 6-РПДВ);
  • 8. Запит  про отримання витягу з реєстру платників податку на додану вартість (Форма № 1-ЗВР);
  • 11. Довідка з реєстру платників податку на додану вартість(Форма № 2-ДР).

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до проєкту приймаються протягом одного місяця з дати його оприлюднення на вебпорталі ДПС на адреси розробника: поштову – Державна податкова служба України, Департамент податкових сервісів, Львівська пл., 8, м. Київ, 04053, або E-mail: post@tax.gov.ua. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»