• Посилання скопійовано

Результати застосування пільгового оподаткування з ПДВ при ввезенні енергозберігаючого обладнання

Трохи більше ніж за місяць дії пільгового режиму українці ввезли енергозберігаючого обладнання на загальну суму понад 7 млрд грн. Пільг зі сплати митних платежів надано на суму 1,47 млрд грн

Результати  застосування пільгового оподаткування з ПДВ при ввезенні енергозберігаючого обладнання

Ми вже писали, що з 27 липня почала діяти норма, за якою до 1 січня 2026 року звільняється від оподаткування ПДВ та ввізним митом деяке енергозберігаюче обладнання, що ввозиться на митну територію України.

За повідомленням Южаніної з її Телеграм-каналу трохи більше ніж за місяць дії пільгового режиму українці ввезли енергозберігаючого обладнання на загальну суму понад 7 млрд грн.

Пільг зі сплати митних платежів надано на суму 1,47 млрд грн.

Найпоширенішими товарами, ввезеними зі звільненням від оподаткування, були:

  • акумулятори (імпортовано майже 120 тис. одиниць);
  • електрогенераторні установки (понад 1,8 тис. одиниць).

Пільги по ним - близько 760 млн грн.

Пільги на інше обладнання та комплектуючі, необхідні для відновлення енергетичної інфраструктури, які підпадають під дію законів про пільгове ввезення енергообладнання, склали понад 708 млн грн.

Водночас при постачанні таких товарів на території України пільга не діє.

Тобто пільгу надано передусім при імпорті таких товарів для власних потреб імпортера, а не для подальшої реалізації (перепродажу).

Так передбачено законами №№3853 і 3854, які набрали чинності 27 липня поточного року, і вже є роз’яснення ДПС.

Тобто якщо спеціалізована компанія (що надає послуги, наприклад, зі встановлення сонячних панелей, імпортує обладнання і далі виконує комплекс робіт з їх встановлення (звісно, разом реалізуючи і сонячні панелі) – податок на додану вартість сплатить замовник таких робіт і обладнання за ставкою 20%.

Автор: Брік Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»