• Посилання скопійовано

Чи нараховувати ПЗ з ПДВ у разі постачання відходів та металобрухту?

Якщо у платника ПДВ в результаті госпдіяльності утворюється брухт чорних і кольорових металів, що надалі постачається на митній території України із застосуванням режиму звільнення від ПДВ, то у платника може виникнути обов’язок з нарахування компенсуючого ПДВ

Чи нараховувати ПЗ з ПДВ у разі постачання відходів та металобрухту?

Податківці у підкатегорії 101.04 ЗІР підкреслили, що відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (п. 1.1 ст. 1 розд. І ПКУ).

Відповідно до п. 5.3 ст. 5 розд. І ПКУ інші терміни, що застосовуються у ПКУ і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Металобрухт − непридатні для прямого використання вироби або частини виробів, які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність внаслідок фізичного або морального зносу і містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави, а також вироби з металу, що мають непоправний брак, залишки чорних і кольорових металів і їх сплавів (ст. 1 Закону України від 05.05.1999 №619-XIV «Про металобрухт»).

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розд. V та підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Згідно з підпунктами «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 розд. V ПКУ розташоване на митній території України.

Пунктом 23 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що тимчасово до 01.01.2027 від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД.

Переліки відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема операції з імпорту, тимчасово, до 01 січня 2027 року, звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджено постановою КМУ від 12.01.2011 №15 (зі змінами, внесеними постановою КМУ від 21.03.2022 №337).

Правила формування податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ встановлено ст. 187, 198, 199 і 201 розд. V ПКУ.

Відповідно до пп. 201.14 і 201.15 ПКУ платники податку зобов’язані вести окремий облік операцій з постачання та придбання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню, а також які не є об’єктами оподаткування та звільнені від оподаткування згідно з розд. V ПКУ.

Зведені результати такого обліку відображаються у податкових деклараціях, форма яких встановлюється у порядку, передбаченому ст. 46 розд. ІІ ПКУ.

Враховуючи викладене, у разі, якщо у платника податку в результаті здійснення господарської діяльності утворюється брухт чорних і кольорових металів, який надалі постачається на митній території України із застосуванням режиму звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, то у платника податку виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ та складання зведеної податкової накладної за правилами, встановленими, зокрема, п. 198.5 ст. 198 розд. V ПКУ - у випадку, якщо платником податку придбавалися з ПДВ товари/послуги (наприклад послуги із транспортування (перевезення), завантаження, розвантаження та/або порізки відходів і брухту чорних і кольорових металів) та необоротні активи призначені виключно для використання в неоподатковуваних ПДВ операціях (у тому числі звільнених від оподаткування ПДВ операціях (постачання відходів та брухту чорних і кольорових металів)).

Правила складання зведеної податкової накладної відповідно до п. 198.5 ПКУ визначено Порядком заповнення податкової накладної затверджено наказом Мінфіну від 31.12.2015 №1307.

Водночас оскільки надання відповіді на зазначене питання у кожному конкретному випадку потребує чіткого розуміння умов придбання (ввезення, виготовлення) матеріалів та сировини, з якої виробляється продукція, у процесі виготовлення якої утворюються відходи та брухт чорних і кольорових металів, та формування податкового кредиту при їх придбанні, із зазначеного питання пропонуємо у кожному конкретному випадку звертатися до ДПС щодо надання індивідуальної податкової консультації у порядку, визначеному ст. 52 Податкового кодексу України із наданням детальної інформації щодо здійснюваних операцій.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»