• Посилання скопійовано

Безоплатне отримання основних засобів: облік

Як у податковому обліку відображається операція з безоплатного отримання ОЗ?

Безоплатне отримання основних засобів: облік

Відповідно до пункту 135.5 статті 135 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі - ПКУ) до складу інших доходів, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування включається вартість товарів, робіт, послуг, безоплатно отриманих платником податку у звітному періоді, визначена на рівні не нижче звичайної ціни.

Згідно з абзацом «а» підпункту 14.1.13 пункту 14.1 статті 14 ПКУ безоплатно надані товари це товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів.

Під товарами розуміються матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення (підпункт 14.1.244 пункт 14.1 стаття 14 ПКУ).

Матеріальні активи - це основні засоби та оборотні активи у будь-якому вигляді (включаючи електричну, теплову та іншу енергію, газ, воду), що не є коштами, цінними паперами, деривативами і нематеріальними активами (підпункт 14.1.111 пункт 14.1 стаття 14 ПКУ).

Отже, вартість безоплатних одержаних основних засобів включається до складу доходів, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, на рівні не нижче звичайної ціни. При цьому, такі активи у податковому обліку не амортизують,оскільки відповідно до статті 144 ПКУ амортизації підлягають тільки безпосередні витрати, пов’язані з придбанням основних засобів.

Джерело: ДПІ у Шевченківському районі м. Києва

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»