• Посилання скопійовано

Спільна діяльність без створення юрособи: нюанси оподаткування та обліку

Податківці нагадують, що з 01.01.2015 року договори про спільну діяльність не є окремими платниками податку на прибуток

Спільна діяльність без створення юрособи: нюанси оподаткування та обліку

У листі від 20.01.2016 р. №1382/10/28-10-06-11 податківці нагадують, що відповідно до пункту 1 статті 1130 ЦКУ за договорами про спільну діяльність сторони (учасники) зобов’язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить закону.

Ведення бухгалтерського обліку спільного майна учасників може бути доручено ними одному з учасників.

Порядок відшкодування витрат і збитків, пов’язаних із спільною діяльністю учасників, визначається за домовленістю між ними. У разі відсутності такої домовленості кожний учасник несе витрати та збитки пропорційно вартості його вкладу у спільне майно.

Прибуток, одержаний учасниками договору простого товариства в результаті їх спільної діяльності, розподіляється пропорційно вартості вкладів учасників у спільне майно, якщо інше не встановлено договором простого товариства або іншою домовленістю учасників.

Оператор спільної діяльності веде бухгалтерський облік спільної діяльності без створення юридичної особи окремо від результатів власної господарської діяльності і складає окремий баланс та відповідні форми фінансової звітності спільної діяльності без створення юридичної особи.

При цьому оператор спільної діяльності зобов’язаний складати окремий баланс, звіт про фінансові результати, а також форми, які необхідні учасникам спільної діяльності без створення юридичної особи для складання власної фінансової звітності з урахуванням результатів спільної діяльності, своєї частки в активах і зобов’язаннях.

Законом № 71-VІІІ внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) в частині оподаткування податком на прибуток підприємств. Зокрема, починаючи з 1 січня 2015 року ПКУ не встановлює особливий порядок оподаткування спільної діяльності на території України без створення юридичної особи.

Водночас для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчислення і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Отже, оскільки розділ ІІІ "Податок на прибуток підприємств" ПКУ не містить положень щодо окремого обліку результатів спільної діяльності без створення юридичної особи, починаючи з 01.01.2015 року договори про спільну діяльність не є окремими платниками податку на прибуток підприємств.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»