• Посилання скопійовано

Як коригувати фінрезультат в частині боргових зобов’язань за операціями з пов’язаними особами - нерезидентами

ДФСУ роз’яснила, як коригувати фінрезультат до оподаткування за наявності боргових зобов’язань, що виникли за операціями з пов’язаними особами — нерезидентами

Як коригувати фінрезультат в частині боргових зобов’язань за операціями з пов’язаними особами - нерезидентами

ДФСУ у листі від 15.11.2016 р. №24550/6/99-99-15-02-02-15 зазначила, що для платника податку, у якого сума боргових зобов’язань, що виникли за операціями з пов’язаними особами-нерезидентами, перевищує суму власного капіталу більш ніж в 3,5 раза (для фінансових установ та компаній, що займаються виключно лізинговою діяльністю, - більш ніж в 10 разів), фінрезультат до оподаткування збільшується на суму перевищення нарахованих у бухобліку процентів за кредитами, позиками та іншими борговими зобов’язаннями над 50% суми фінансового результату до оподаткування, фінансових витрат та суми амортизаційних відрахувань за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких відсотків (п. 140.2 ПКУ).

Сума боргових зобов’язань та власного капіталу визначається як середнє арифметичне значень боргових зобов’язань та власного капіталу на початок та кінець звітного податкового періоду з урахуванням процентів, зазначених у п. 140.3 ПКУ.

Отже, формула для розрахунку різниці, яка визначається відповідно до п. 140.2 ПКУ, застосовується з урахуванням таких особливостей:

С збільш = СП - (ФРО + ФВ + АВ)* / 2,

де С збільш — сума, на яку збільшується фінансовий результат до оподаткування;

СП — сума процентів за кредитами, позиками та іншими борговими зобов’язаннями, нарахованих у бухгалтерському обліку платника податку;

ФРО — фінансовий результат до оподаткування за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких процентів;

ФВ — фінансові витрати за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких процентів;

АВ — сума амортизаційних відрахувань за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких процентів.

-----------------

* Якщо сумарне значення показників фінансового результату до оподаткування, фінансових витрат та суми амортизаційних відрахувань має від’ємне значення, то фінансовий результат до оподаткування збільшується на всю суму нарахованих процентів за борговими зобов’язаннями, що виникли за операціями з пов’язаними особами — нерезидентами (С збільш = СП).

----------

Витрати на сплату відсотків, які відповідали вимогам п. 141.1 ПКУ у редакції до 1 січня 2015 року, але не віднесені до складу витрат виробництва (обігу) згідно з п. 141.2 ПКУ, підлягають врахуванню при визначенні фінансового результату до оподаткування майбутніх звітних податкових періодів з 1 січня 2015 року з урахуванням обмеження, передбаченого п. 140.3 ПКУ.

Проценти, які перевищують суму обмеження, визначеного п. 140.2 ПКУ, які збільшили фінансовий результат до оподаткування, зменшують фінансовий результат до оподаткування майбутніх звітних податкових періодів у сумі, зменшеній щорічно на 5% до повного її погашення з урахуванням обмежень, встановлених п. 140.2 ПКУ.

Відсотки, які у 2015 році перевищували суму обмеження, визначеного п. 140.2 ПКУ, та збільшили фінансовий результат до оподаткування, зменшують фінансовий результат до оподаткування відповідного звітного податкового періоду 2016 року у сумі, зменшеній щорічно на 5%.

Для розрахунку обмежень невраховані відсотки станом на 01.01.2016 р. зменшуються на 5% та додаються до суми відсотків, нарахованих на користь пов’язаних осіб — нерезидентів у звітних періодах 2016 року.

Приклад. Відсотки, нараховані на користь пов’язаних осіб — нерезидентів у звітному періоді 2016 року, збільшені на суму неврахованих відсотків станом на 01.01.2016 р. та зменшені на 5%, не перевищують обмеження, визначені п. 140.2 ПКУ.

Отже, сума таких несписаних відсотків станом на 01.01.2016 р., зменшена на 5%, враховується у зменшення фінансового результату до оподаткування у декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний звітний період 2016 року (квартал, півріччя, 9 місяців, рік).

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»