• Посилання скопійовано

Утримання податку з доходу нерезидента від продажу української нерухомості фізособі-резиденту

ДФСУ розглянула питання щодо утримання податку на доходи нерезидента, отримані таким нерезидентом в Україні від продажу нерухомого майна резиденту – фізичній особі

Утримання податку з доходу нерезидента від продажу української нерухомості фізособі-резиденту

ДФСУ у листі від 24.02.2017 р. №2707/Г/99-99-15-02-02-14 зазначила, що фізична особа – резидент, яка здійснює на користь нерезидента – юрособи виплату доходів з джерелом походження з України від продажу нерухомого майна, зобов’язана:

- утримувати податок з таких доходів та за їх рахунок у розмірі 15%, якщо інше не передбачено положеннями міжнародного договору України з країною резиденцією особи, на користь якої здійснюється виплата,

- подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням декларацію з прибутку із заповненим додатком ПН. В декларації  фізична особа, окрім рядка 23 ПН, де зазначається сума сплаченого податку при виплаті доходів нерезидентам у звітному періоді, визначеного на підставі Розрахунку (звіту) податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України, інші показники не заповнює.

При заповненні декларації та додатку фізична особа вказує реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків).

Для зарахування надходжень податку на прибуток підприємств визначено коди бюджетної класифікації 11020000 – 11021600 «Податок на прибуток підприємств». Кошти податку на доходи нерезидентів з джерелом їх походження з України, що сплачується резидентом з таких доходів під час їх виплати, мають зараховуватися на код класифікації доходів бюджету 11020500 «Податок на прибуток іноземних юридичних осіб».

Додатково податківці наголошують: якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана ВРУ, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Наприклад, у відносинах між Урядом України і Урядом Великобританії та Північної Ірландії з 11.08.1993 р. застосовується Конвенція про усунення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доход і на приріст вартості майна (далі – Конвенція), якою передбачено оподаткування виплат походженням з України, безпосередньо зазначених у Конвенції, резидентам Сполученого Королівства Великобританії.

Статтею 6 Конвенції визначено, яке майно вважаються нерухомим та зазначено, що доходи, які одержуються резидентом від нерухомого майна, яке знаходиться в другій державі, можуть оподатковуватись у цій другій державі. Згідно із Конвенцією пріоритетне та необмежене право оподаткування доходу від нерухомого майна має держава, в якій це майно розташоване, тобто Україна.

А отже, фізична особа – резидент, яка здійснює на користь нерезидента – юрособи Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії виплату доходів з джерелом походження з України від продажу нерухомого майна, зобов’язана утримати податок з таких доходів та за їх рахунок у розмірі 15%, який сплачується до бюджету під час такої виплати.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»