• Посилання скопійовано

Податковий облік штрафів-думка податківців

ДФСУ надала роз’яснення щодо необхідності коригування фінансового результату до оподаткування на суми штрафних (фінансових) санкцій та пені

Податковий облік штрафів-думка податківців

ДФСУ у листі від 24.05.2017 р. №349/6/99-99-12-02-04-15/ІПК нагадує, що  згідно з пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток  є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Підпунктом 140.5.11 ПКУ встановлено, що фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується платником податку на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь осіб, що не є платниками податку (крім фізичних осіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 %  відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

З урахуванням ст. 546, 549 ЦКУ, ст. 230 ГКУ неустойкою (штрафом, пенею) визнається сума санкцій, яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов’язання.

При цьому ПКУ має власне визначення штрафної санкції (фінансової санкції, штрафу), якою у податкових відносинах вважається плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері ЗЕД (пп. 14.1.265 ПКУ).

Таким чином, на суми штрафних (фінансових) санкцій та пені, нарахованих органами виконавчої влади за порушення платником податку вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на такі органи, фінансовий результат до оподаткування не збільшується.

 

Також читайте:

Мінфін уточнив питання коригування фінрезультату до оподаткування на суми штрафів та пені підприємцю>>>

Штрафи та пеня підприємцям не збільшують фінрезультату до оподаткування>>>

Чи враховуються штрафи і пеня в складі витрат при визначенні фінрезультату до оподаткування>>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»