• Посилання скопійовано

Податок на виведений капітал є популізмом, – Світовий банк

На думку світового банку заміна в Україні податку на прибуток податком на виведений капітал вигідна дуже обмеженому колу впливових осіб

Податок на виведений капітал є популізмом, – Світовий банк

Заміна в Україні податку на прибуток податком на виведений капітал вигідна дуже обмеженому колу впливових осіб.

Про це заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен в інтерв’ю Економічній правді.

«Ризик популізму підвищується перед виборами. На жаль, ми вже помітили кілька популістських ініціатив. Перша з них вже обговорюється відкрито: заміна податку на прибуток податком на виведений капітал», – заявила Кахконен.

На думку представниці Світового банку, Україна не може собі дозволити впровадження цієї податкової ініціативи.

«Введення ПнВК скоротить дохідну частину бюджету на 1,5% від ВВП. Фіскальна ситуація, яка і так складна, стане ще складнішою. В Україні ми не бачимо можливостей для реалізації цієї заміни. Які видатки урізати? На пенсії? На охорону здоров'я? Запровадження ПнВК вигідне лише дуже обмеженому колу впливових осіб», – сказала вона.

За її словами, країни, які впровадили цей податок, порівняно з Україною дуже малі і їх мало. До того ж, вони робили цей крок разом з різким скороченням видаткової частини бюджету.

«Якщо ви позбавляєте бюджет значної частини доходів, то вибір у вас цілком логічний: або ви зменшуєте видаткову частину, або збільшуєте дефіцит, який, як відомо, потрібно чимось покривати. Я стурбована через ПнВК, тому що бачу, як його позиціонують – як елемент стимулювання інвестицій», – заявила Кахконен.

В той же час, на думку представниці СБ, серед найбільших перепон для ведення бізнесу в Україні інвестори називають не податок на прибуток підприємств.

«Слід говорити про інші заходи стимулювання, які б допомогли інвесторам. Фіскальна дестабілізація нікому не допоможе: ні інвесторам, ні громадянам», – резюмувала Кахконен.

Як відомо, МВФ наполегливо рекомендував Адміністрації президента не вноситина розгляд Верховної ради законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.

МВФ висловлює серйозну стурбованість з приводу втрат доходів державного бюджету.

Президент Порошенко вніс до Верховної Ради закон про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал з урахуванням пропозицій про відповідні бюджетні компенсації у липні 2018 року.

Податок на виведений капітал передбачає, що бізнесу не потрібно платити 20% державі, а можна вкласти ці гроші в розвиток своєї компанії.

Для іноземних інвесторів це значить, що податкова ставка буде фіксована – 15%, тоді як зараз податкове навантаження на компанії може становити до 25%.

Є підстави припускати, що податок на виведений капітал в перші два роки принесе в бюджет менше, ніж податок на прибуток, але на третій рік надходження різко зростуть, перекриваючи недобір перших років, даючи при цьому близько 7% ВВП, замість нинішніх 2-3%.

Усі новини на тему податку на виведений капітал та аналітики дивіться тут >>>

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»