• Посилання скопійовано

Перейшли з єдиного податку на загальну систему: яка доля перехідних операцій?

Якщо відвантаження товарів відбувається вже після переходу, а аванс отримано до цього моменту, то доходи та витрати враховуються при визначенні фінрезультату

Перейшли з єдиного податку на загальну систему: яка доля перехідних операцій?

ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що доходом юрособи – платника єдиного податку ІІІ групи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (пп. 2 п. 292.1 ПКУ).

Для платників податку на прибуток відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Облік доходів підприємства здійснюється відповідно до вимог П(С)БО 15, а формування витрат – відповідно до П(С)БО 16.

Згідно із ст. 4 Закону про бухоблік одним з основних принципів ведення бухобліку та формування фінзвітності є принцип нарахування, який полягає в тому, що доходи і витрати відображаються в бухобліку та фінзвітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.

Якщо відвантаження товарів, виконання робіт, надання послуг юрособою відбувається, коли така особа знаходиться на загальній системі оподаткування, а попередня оплата за такі відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги отримана нею, коли юрособа була на спрощеній системі оподаткування, то доходи та витрати платника податку на прибуток за відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги після переходу на загальну систему оподаткування враховуються при визначенні фінрезультату до оподаткування згідно з правилами бухобліку.

***

Читайте також: Перехідні» операції у колишніх «єдинників»: в яких випадках фінрезультат коригується?

Джерело: ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»