• Посилання скопійовано

«Перехідні» операції у колишніх «єдинників»: в яких випадках фінрезультат коригується?

Податківці з Черкаської області надали роз’яснення щодо необхідності юрособам – платникам податку на прибуток збільшувати фінансовий результат на суму виручки, отриманої за відвантажені товари під час перебування на спрощеній системі

«Перехідні» операції у колишніх «єдинників»: в яких випадках фінрезультат коригується?

Коментар до листа ДФС у Черкаській області від 26.01.2018 р. №298/ІПК/23-00-12-0413

Насамперед у листі податківці навели норму пп. 140.5.12 ПКУ, якою встановлено різницю спеціально для колишніх "єдинників", які стали платниками податку на прибуток. За нею фінансовий результат збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

Норма цілком логічна,адже юрособи-"єдинники" під час відвантаження товарів та надання послуг оподаткований дохід не визнають (оскільки в них працює касовий метод визнання оподаткованого доходу). А в юросіб – платників податку на прибуток об’єкт оподаткування розраховується, виходячи з фінрезультату, визначеного за правилами бухобліку, які, навпаки, визнають дохід за принципом нарахування. Тож, отримання післяоплати вже під час перебування на загальній системі оподаткування теж не призведе до сплати податку з цього доходу. Саме тому в ПКУ з'явилася норма за пп. 140.5.12 ПКУ, яка, до речі, в 2018 році була розширена. Зараз ця різниця не стосується тих юросіб, які перебували на IV групі єдиного податку. 

Втім, зараз поговоримо про коригування за наслідками 2017 року. Різниця встановлена ПКУ. Зазначено, і в яких випадках вона застосовується. Але хто має її застосовувати? Чи всі колишні "єдинники"? Відповідь - ні. 

Податківці нагадали, що за пп. 134.1.1 ПКУ на податкові різниці повинні коригувати фінрезультат платники податку з річним доходом 20 млн грн та ті, які рішення про таке коригування прийняли самостійно. Отже, колишні "єдинники", в яких сума річного доходу за даними бухобліку менша за 20 млн грн, цілком можуть вищезазначене коригування і не здійснювати (якщо не бажають). 

Зверніть увагу: для незастосування податкових різниць платнику з річним доходом менше ніж 20 млн грн слід прийняти відповідне рішення, зафіксувати його у наказі по підприємству та відобразити у відповідній графі наприкінці декларації з податку на прибуток. Без зазначення цієї інформації у декларації вважатиметься, що підприємством було прийнято рішення про застосування різниць. 

Єдина різниця, яку мають право застосовувати усі платники податку на прибуток, це  зменшення фінрезультату на суму від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих років.

На підставі цих особливостей податківці зробили висновок: «якщо платник податку на прибуток, який з 01.10.2017 року перейшов зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему і річний дохід якого за 2017 рік не перевищив 20 млн грн, приймає рішення про незастосування коригування фінансового результату до оподаткування, то такий платник не збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму доходу, отриману у IV кварталі 2017 року за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.»

Зауважимо, що схожі роз’яснення податківці надавали і раніше. Дивіться тут>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»