• Посилання скопійовано

Перехід з єдиного податку на податок на прибуток: коригування фінрезультату

Податківці роз’яснили, хто із нових платників податку на прибуток після переходу зі спрощеної системи має коригувати свій фінрезультат до оподаткування за наслідками такого переходу

Перехід з єдиного податку на податок на прибуток: коригування фінрезультату

Коментар до листа від 30.05.2017 р. №413/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

З 01.01.2017 р. згідно з пп. 140.5.12 ПКУ фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду збільшується на суму доходу, отриманого під час перебування на загальній системі оподаткування, як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

З цього приводу ДФС вже надавала свої роз’яснення у листі від 16.03.2017 р. № 5301/6/99-99-15-02-02-15 та доводила, що всім "єдинникам"-юрособам, незалежно від застосування решта податкових різниць, в разі переходу на загальну систему потрібно збільшувати свій фінрезультат на суму зазначеного доходу. Свою позицію з цього приводу ми наводили у аналітиці

Тому зараз тільки скажемо, що такий підхід податківців хоча і є логічним (інакше частина отриманих юрособою доходів не оподатковуватиметься, всупереч меті пп. 140.5.12 ПКУ), однак, чинним законодавством таке коригування  не передбачено. Тож, або платник податку на прибуток робить усі коригування, або має право коригувати фінрезультат лише на від’ємний об’єкт оподаткування минулого звітного періоду (у новостворених за рахунок переходу на загальну систему оподаткування платників податку на прибуток немає і цієї різниці). Іншого законодавством не дано. І обирати на свій смак, які коригування застосовувати, а які ні - не мають права ані податківці, ані самі платники податку. 

У коментованому листі ДФС теж аналізують норми пп. 134.1.1 ПКУ з метою визначення, в якому випадку новостворені платники податку на прибуток зобов’язані проводити коригування фінрезультату до оподаткування на різниці, встановлені ПКУ. 

Ще з 01.01.2015 року коригувати на податкові різниці визначений фінрезультат за П(С)БО та МСФЗ потрібно платникам податку на прибуток  з обсягом доходу (визначеним за правилами бухобліку) за останній річний звітний період понад 20 млн грн або за самостійним їх рішенням. 

Оскільки додаткових вимог щодо застосування податкових різниць всіма платниками податку на прибуток після їх переходу зі спрощеної системи не встановлено, то з чинних норм ПКУ податківці зробили такий висновок: «якщо платник податку на прибуток, який з 01.01.2017 р. перейшов зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему і річний дохід якого за 2016 рік не перевищив 20 млн грн, не приймає рішення про незастосування коригування фінансового результату до оподаткування, то такий платник має збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму доходу, отриману у 2017 році за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.»

Тож виходить, що платникам податку на прибуток з річним доходом менше 20 млн грн доведеться коригувати визначений в бухобліку фінрезультат тільки у разі прийняття самостійного рішення щодо застосування податкових різниць.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»